Elonov Muskov X vylepšuje chatbota po varovaní pred dezinformáciami o voľbách v USA

NETKY.SK • 30 August 2024, 12:13 • 2 min
Elonov Muskov X vylepšuje chatbota po varovaní pred dezinformáciami o voľbách v USA

Platforma sociálnych médií X opravila svojho chatbota AI po tom, čo päť ministrov zahraničných vecí v Spojených štátoch varovalo, že šíri volebné dezinformácie.

slovakia

left justify in out

Najvyšší volební predstavitelia z Michiganu, Minnesoty, Nového Mexika, Pensylvánie a Washingtonu poslali tento mesiac list Elonovi Muskovi, v ktorom sa sťažovali, že AI chatbot platformy Grok poskytol nepravdivé informácie o termínoch štátnych volieb krátko po tom, čo prezident Joe Biden vypadol z prezidentských volieb v roku 2024.

Štátni tajomníci požiadali, aby chatbot namiesto toho nasmeroval používateľov, ktorí kladú otázky súvisiace s voľbami, na CanIvote.org, webovú stránku s informáciami o hlasovaní, ktorú prevádzkuje Národná asociácia štátnych tajomníkov.

Pred uvedením odpovedí na otázky súvisiace s voľbami chatbot teraz hovorí: „Presné a aktuálne informácie o voľbách v USA v roku 2024 nájdete na stránke Vote.gov.“

Obe webové stránky sú „dôveryhodnými zdrojmi, ktoré môžu spojiť voličov s ich miestnymi volebnými úradníkmi“, uviedli piati štátni tajomníci v spoločnom vyhlásení. „Oceňujeme kroky X na zlepšenie ich platformy a dúfame, že budú pokračovať v zlepšovaní, ktoré zaistí, že ich používatelia budú mať v tomto kritickom volebnom roku prístup k presným informáciám z dôveryhodných zdrojov,“ uviedli.

 

Grok je k dispozícii iba pre predplatiteľov prémiových verzií X. Štátni tajomníci, ktorí list podpísali, však uviedli, že volebné dezinformácie od Groka boli zdieľané na viacerých platformách sociálnych médií, čím sa dostali k miliónom ľudí.

Grok pokračoval v opakovaní nepravdivých informácií 10 dní, kým boli opravené, uviedli tajomníci. Platforma na žiadosť o komentár nereagovala.

Zdá sa, že zmena propagujúca odkaz na oficiálnu webovú stránku s hlasovaním nerieši Grokovu schopnosť vytvárať zavádzajúce obrázky generované AI súvisiace s voľbami. Ľudia tento nástroj používajú na zaplavenie platformy falošnými obrázkami kandidátov vrátane americkej viceprezidentky Kamaly Harrisovej a bývalého prezidenta Donalda Trumpa.

Grok debutoval minulý rok pre X premium a premium plus predplatiteľov a Musk ho propagoval ako „vzpurného“ AI chatbota, ktorý odpovie na „pikantné otázky, ktoré väčšina ostatných systémov AI odmieta“.

Platformy sociálnych médií čelia čoraz väčšej kontrole svojej úlohy pri šírení dezinformácií vrátane informácií o voľbách.

Odkedy Musk v roku 2022 kúpil Twitter a premenoval ho na X, skupiny cenzorov vyjadrili obavy z nárastu nenávistných prejavov a dezinformácií, ktoré sa na platforme množia, ako aj z obmedzovania zamestnancov, ktorí moderovali obsah.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Al Jazeera, Foto: NBC News
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies