Branislav Ondruš: Prioritou EÚ by mali byť sociálne práva pracujúcich

NETKY.SK • 24 Jún 2024, 11:12 • 2 min
Branislav Ondruš: Prioritou EÚ by mali byť sociálne práva pracujúcich

LUXEMBURG - V Luxemburgu včera rokovala Rada EÚ pre zamestnanosť, sociálnu politiku, zdravie a spotrebiteľské záležitosti EPSCO. Hlavnými témami boli sociálna dimenzia vnútorného trhu, deklarácia z La Hulpe a európske zamestnanecké rady.

slovakia

left justify in out

Európske zamestnanecké rady sú platforma na informovanie a konzultácie zástupcov zamestnancov s ústredným vedením nadnárodného podniku vo veciach nadnárodnej povahy. Nadnárodným podnikom môžu pomôcť predvídať a riadiť zmeny spojené so zelenou a digitálnou transformáciou, digitalizáciou, riešením nedostatku kvalifikovanej pracovnej sily alebo zavádzaním nových technológií.

Vďaka tomu môžu prispieť k zníženiu straty pracovných miest, zachovať zamestnateľnosť a zmierniť účinky na systémy sociálneho zabezpečenia. Rada EPSCO schválila všeobecné smerovanie k revízii smernice o Európskych zamestnaneckých radách.

Slovensko prijatie pozície Rady podporilo, pretože zvýši efektivitu a uplatňovanie práv zamestnancov a ich prístup k informáciám na nadnárodnej úrovni. Deklarácia z La Hulpe k budúcnosti Európskeho piliera sociálnych práv bola jednou z priorít Belgického predsedníctva EU2024BE.

Kladie dôraz na európsky hospodársky a sociálny model, potrebu sociálneho dialógu, posilnenie postavenia sociálnych partnerov, rovnosť príležitostí, spravodlivé pracovné podmienky a sociálnu ochranu. 

Štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, Branislav Ondruš, zdôraznil, že je potrebné budovať takú EÚ, ktorá dáva na prvé miesto sociálne práva pracujúcich ľudí a podporoval prijatie deklarácie. Napriek apelu viacerých štátov sa však pri schvaľovaní deklarácie nedosiahol potrebný konsenzus.

Ministri práce tiež prediskutovali odporúčania prezentované v strategickej správe Enrica Lettu, ktorá bola prezentovaná na aprílovom samite lídrov EÚ. V sociálnej oblasti správa odporúča najmä zlepšiť a zjednodušiť pravidlá cezhraničnej mobility, posilniť mandát Európskeho orgánu práce ELA, zabezpečiť adekvátne financovanie na digitálny a zelený prechod a investovanie do sociálnych politík.

Slovensko sa v súvislosti s budúcimi sociálnymi štandardmi zameriava na 3 priority. Prvým sú férové pracovné podmienky, teda spravodlivé ohodnotenie, nediskriminácia, bezpečnosť zdravia pri práci.

Druhý štandard sa týka podpory sociálnej ekonomiky, pod ktorú spadá sociálna inklúzia a spravodlivé prerozdeľovanie. A tretím štandardom sú sociálne investície ako nástroj kohézie a konvergencie, ktoré prinesú kvalitné pracovné miesta prispejú k rozvoju regiónov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: FB/Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky, Foto: FB/Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies