Europol odhalil kokaínové laboratórium a zadržal 28 ľudí + FOTO + VIDEO

NETKY.SK • 26 August 2024, 11:42 • 3 min
Europol odhalil kokaínové laboratórium a zadržal 28 ľudí + FOTO + VIDEO

Europol podporil španielsku (Policía Nacional) a kolumbijskú políciu (Policía Nacional de Colombia) pri rozbíjaní zločineckej siete pašovania kokaínu. Organizáciu, ktorú tvoria najmä kolumbijskí a španielski podozriví, viedol bývalý člen dnes už rozpustenej kolumbijskej polovojenskej skupiny „Bloque Central Bolívar“. Počas dvoch samostatných akčných dní v júni 2024 zatkli orgány činné v trestnom konaní 26 podozrivých a zlikvidovali laboratórium na extrakciu a spracovanie kokaínu. Ďalších 2 podozrivých vzali do väzby v Kolumbii.

slovakia

left justify in out

Pomocou sofistikovanej metódy, aby sa zabránilo odhaleniu, zločinci zmiešali kartónové škatule obsahujúce legálny náklad (napríklad ovocie) s kokaínovým základom. Po úspešnom odoslaní v námorných kontajneroch z Kolumbie do Málagy v Španielsku by organizácia extrahovala kokaínový základ z kartónu a spracovala ho na konečný spotrebný produkt pripravený na distribúciu.

V priebehu tohto spoločného úsilia v oblasti presadzovania práva sa rozpustila logistická a podniková štruktúra, ktorá sa využívala na rozvoj a udržiavanie tejto trestnej činnosti. Europol podporil vyšetrovanie analytickou podporou a počas dvoch akčných dní poskytoval operačnú podporu. Na mieste boli nasadení špecialisti zo špecializovanej Operačnej pracovnej skupiny Europolu, ktorí poskytovali forenznú podporu a porovnávali nové stopy a informácie v reálnom čase s databázami agentúry.

Táto operácia slúži ako príklad trendu zdôrazneného v Správe o trhoch s drogami v EÚ vypracovanej Europolom a Agentúrou Európskej únie pre drogy (EUDA). Orgány činné v trestnom konaní v celej Európe zaznamenali nárast počtu, kapacity a sofistikovanosti laboratórií zriadených na extrakciu a ďalšie spracovanie kokaínovej bázy (ako aj v menšej miere kokaínovej pasty) na konečný spotrebný produkt (kokaín hydrochlorid). Typicky sa surový kokaín prepravuje do Európy ukrytý v nosnom materiáli (ako je drevené uhlie), aby sa znížilo riziko odhalenia na vstupných miestach, ako sú prístavy a letiská.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Europol, Foto: Europol
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies