Európu sužujú pekelné podmienky s teplotami cez 40 stupňov. Kde je situácia najhoršia?

NETKY.SK • 27 Júl 2024, 09:32 • 3 min
Európu sužujú pekelné podmienky s teplotami cez 40 stupňov. Kde je situácia najhoršia?

Oblasť Stredomoria zažíva extrémne horúce dni. Z predpovede meteorológov webu Wetteronline vyplýva, že bude ešte horšie. Najväčšie horúco by malo byť v Španielsku, kde teploty presiahnu hranicu 40 stupňov Celzia. Niektoré štáty v dôsledku vysokých teplôt trápia lesné požiare.

slovakia

left justify in out

Britskí meteorológovia z Met Office podľa webu Metro varovali turistov pred podmienkami v niektorých juhoeurópskych krajinách. Miestami majú totiž teploty presiahnuť 40 stupňov Celzia. Na mnohých miestach už v súvislosti s vysokými teplotami vypukli požiare.

Je to napríklad prípad Portugalska. Oheň sa rozhorel pri obci Cascais, asi 30 kilometrov od Lisabonu. Kvôli plameňom sa muselo evakuovať niekoľko obyvateľov. Pri hasení sa zranilo 11 hasičov, píše Portugal Resident.

Teploty v oblasti navyše vysoko presahujú hranicu tropickej tridsiatky, ukazuje web Wetteronline. Lisabon síce hlási príjemných 25 stupňov, v centrálnej časti krajiny však teplomery ukazujú až 38 stupňov.

Na začiatku budúceho týždňa však stúpnu aj teploty v Lisabone, kde by ortuť teplomerov mohla vystúpiť k 36. Požiar na začiatku týždňa zachvátil aj južné Španielsko. U Marbelly museli zasahovať aj hasiči s vrtuľníkmi, informuje Euro Weekly News.

 

Juh Španielska miestami sužujú teploty vysoko presahujúce 30 stupňov. Napríklad Sevilla hlási 38 stupňov. Ešte teplejšie je v centrálnej časti krajiny. Teplota v Madride dosiahla 40 stupňov Celzia.

A ešte teplejšie bude budúci týždeň. Mesto Zaragoza severovýchodne od španielskej metropoly v utorok zasiahnu teploty 43 stupňov Celzia. Podľa britského webu Express by mali teploty na Pyrenejskom polostrove na konci júla dosiahnuť až 44 stupňov Celzia.

Požiare vypukli na niekoľkých miestach v Grécku. Hasiči s plameňmi bojujú severne od Atén, ale aj neďaleko hraníc s Bulharskom, píše Metro. Zasahujúcim záchranárom musí prácu sťažovať aj vysoké teploty.

Pevninské Grécko hlási maximá pri meste Arta, ktoré sa nachádza v západnej časti krajiny. Teplomery tam ukazujú teplotu 35 stupňov Celzia. Z ostrovov je najteplejšie na Lesbose, kde je taktiež 35 stupňov.

Na budúci týždeň však tiež prinesie znateľné oteplenie. Najväčšie horúco bude v utorok na gréckom ostrove Samos neďaleko tureckých brehov. Teploty sa zastavia jeden stupeň pod štyridsiatkou. Na pevnine budú najteplejšie v metropole a severne od nej. Maxima tam dosiahnu 38 stupňov.

 

Podľa webu Metro v Taliansku teploty cez víkend mierne klesli, aj tak tam maximá miestami dosahujú 36 stupňov Celzia. Tak ako v okolitých krajinách bude aj v Taliansku najteplejšie na začiatku budúceho týždňa.

Najväčšie horúco bude v Ríme a okolí, kde teploty vystúpajú až k 39 stupňom. Spaľujúce horúčavy trápi aj Turecko . Už teraz sa v oblastiach na juhu krajiny, okolo miest Antalya a Adana, ľudia stretnú s teplotami cez 40 stupňov.

Tak by tomu malo byť najmenej do začiatku budúceho týždňa. Najteplejšie bude v pondelok a v utorok v Antalyi, kde vystúpi ortuť teplomerov k 42 stupňom Celzia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Wetteronline, Metro, Portugal Resident, Euro Weekly News, Exxpress, Foto: profimedia.cz
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies