Export ikonických švajčiarskych hodiniek sa opäť naštartoval. Čo tomu predchádzalo?

NETKY.SK • 3 Jún 2024, 13:45 • 2 min
Export ikonických švajčiarskych hodiniek sa opäť naštartoval. Čo tomu predchádzalo?

BERN - Po výraznom poklese v marci sa export švajčiarskych hodiniek v apríli zotavil a oproti rovnakému mesiacu vlani vzrástol o viac než 4 percentá. Informovala o tom Federácia švajčiarskych výrobcov hodiniek (FH).

slovakia

left justify in out

Za celé obdobie od začiatku roka však vykázal pokles, čo je dôsledok práve marcového a čiastočne aj februárového vývoja.
 
Podľa FH dosiahla hodnota vyvezených švajčiarskych hodiniek v apríli 2,1 miliardy CHF (2,12 miliardy eur). Oproti rovnakému mesiacu minulého roka to znamená rast o 4,5 percenta. Na porovnanie, v marci sa medziročne znížila o viac než 16 percent. Navyše, vo februári klesla hodnota exportu približne o 4 percentá, výsledkom čoho je pokles vývozu hodiniek za celé obdobie od začiatku roka. Ten dosiahol 2,6 percenta.
 
K aprílovému rastu exportu jedného z kľúčových artiklov švajčiarskej ekonomiky prispeli trhy USA, Európy a do veľkej miery Ázie, avšak s výnimkou Číny. Na tento trh hodnota vývozu švajčiarskych hodiniek medziročne klesla o 7,5 percenta. Export do USA však vzrástol o 11,6 percenta a na trh ostatných európskych krajín o 6 percent, pričom ho výrazne potiahlo Nemecko. Export švajčiarskych hodiniek na nemecký trh sa v apríli zvýšil o 8,9 percenta. O viac než 5 percent vzrástla hodnota exportu švajčiarskych hodiniek do Talianska a o takmer 5 percent do Británie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: FH, Ilustračné foto: Cocktail Attire For Men
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies