FBI vyšetruje tvrdenia Trumpovej kampane o iránskom útoku na citlivé dokumenty

NETKY.SK • 13 August 2024, 09:46 • 2 min
FBI vyšetruje tvrdenia Trumpovej kampane o iránskom útoku na citlivé dokumenty

WASHINGTON - FBI vyšetruje obvinenia, že citlivé dokumenty z prezidentskej kampane Donalda Trumpa boli ukradnuté pri kybernetickom prieniku, ako aj pokusy získať prístup ku kampani viceprezidentky Kamaly Harrisovej, niekoľko dní po tom, čo Trumpova kampaň vyhlásila, že bola napadnutá Iránom.

slovakia

left justify in out

FBI vydala krátke vyhlásenie o Trumpovej záležitosti: „Môžeme potvrdiť, že FBI túto záležitosť vyšetruje." Trumpova kampaň neposkytla žiadne konkrétne dôkazy o účasti Iránu, ale tvrdenie prišlo krátko po tom, čo Microsoft vydal správu, v ktorej podrobne popisuje pokusy zahraničných agentov zasahovať do volieb v USA v roku 2024. Správa citovala prípad, keď iránska vojenská spravodajská jednotka v júni poslala „spear-phishingový e-mail vysokopostavenému predstaviteľovi prezidentskej kampane z napadnutého e-mailového účtu bývalého hlavného poradcu.“

Dvaja ľudia oboznámení s touto záležitosťou uviedli, že kampaň Biden-Harris bola tiež zameraná na podozrenie z iránskeho kybernetického preniknutia, ktoré je predmetom vyšetrovania FBI. Ľudia hovorili pod podmienkou anonymity, pretože nemali oprávnenie diskutovať o podrobnostiach vyšetrovania.

Politico v sobotu oznámilo, že 22. júla začalo dostávať e-maily z anonymného účtu. Zdroj – e-mailový účet AOL identifikovaný iba ako „Robert“ – odovzdal niečo, čo vyzeralo ako výskumná dokumentácia, ktorú kampaň zjavne urobila o republikánskom kandidátovi na viceprezidenta, senátorovi z Ohia JD Vanceovi. Dokument mal dátum 23. februára, takmer päť mesiacov predtým, ako Trump vybral Vancea za svojho kandidáta. „Tieto dokumenty boli získané nezákonne“ a „sú určené na zasahovanie do volieb v roku 2024 a zasiatie chaosu v našom demokratickom procese,“ uviedol hovorca Trumpovej kampane Steven Cheung.

Najmenej traja zamestnanci v kampani Biden-Harris boli terčom phishingových e-mailov, ale vyšetrovatelia neodhalili žiadne dôkazy, že pokus bol úspešný, povedal jeden z ľudí. Pokusy prišli predtým, ako prezident Joe Biden vypadol z kandidatúry.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: AP, Politico, Foto: NPR / AP / Rick Bowmer
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies