Fico na samite EÚ v Bruseli: Hlavné témy zahŕňajú spoluprácu s Blízkym východom a pomoc Ukrajine

NETKY.SK • 16 Október 2024, 08:31 • 2 min
Fico na samite EÚ v Bruseli: Hlavné témy zahŕňajú spoluprácu s Blízkym východom a pomoc Ukrajine

BRATISLAVA - Predseda vlády Robert Fico odcestoval na samit Európskej únie v Bruseli, kde sa zúčastní na rokovaniach s krajinami Blízkeho východu o prehĺbení spolupráce v oblasti obchodu, investícií a energetiky. Na zasadnutí Európskej rady sa budú lídri EÚ venovať aj vývoju na Blízkom východe, migrácii a pomoci Ukrajine pred zimou.

slovakia

left justify in out

Predseda vlády SR Robert Fico sa v stredu 16. októbra vydal na samit Európskej únie do Bruselu, kde sa zúčastní na viacerých dôležitých rokovaniach. Samit zahŕňa Stretnutie EÚ a Rady pre spoluprácu v Perzskom zálive, ako aj zasadnutie Európskej rady, ktoré sa bude konať vo štvrtok a piatok (17. a 18. októbra).

Jednou z hlavných tém diskusie s krajinami Blízkeho východu bude prehĺbenie spolupráce v oblasti hospodárstva, obchodu, investícií, energetiky a klímy. Ide o historicky prvé stretnutie v tomto formáte, kde sa očakáva posilnenie vzťahov medzi EÚ a krajinami Perzského zálivu.

Na dvojdňovom zasadnutí Európskej rady budú lídri členských štátov EÚ rokovať aj o aktuálnych geopolitických otázkach, vrátane vývoja na Blízkom východe, konkurencieschopnosti Európy, migrácii a zahraničnej politike.

Osobitná pozornosť sa bude venovať pomoci Ukrajine, a to najmä v súvislosti s nadchádzajúcou zimou. Diskutovať sa bude o podpore ukrajinského energetického sektora a o posilnení kritickej infraštruktúry v krajine.

Tento samit predstavuje dôležitú platformu na zdieľanie postojov členských štátov EÚ a na hľadanie spoločných riešení v oblastiach, ktoré ovplyvňujú stabilitu a bezpečnosť nielen v Európe, ale aj v širšom medzinárodnom kontexte.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Úrad vlády SR, Foto: FB/Úrad vlády Slovenskej republiky
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies