FIFA vs Najvyšší súd EÚ: Niektoré pravidlá o prestupoch hráčov porušujú právo

NETKY.SK • 4 Október 2024, 16:07 • 2 min
FIFA vs Najvyšší súd EÚ: Niektoré pravidlá o prestupoch hráčov porušujú právo

PARÍŽ - Niektoré pravidlá FIFA týkajúce sa hráčov, ktorí si hľadajú nový klub, porušujú právne predpisy EÚ. Rozhodnutie súdu prichádza po tom, čo bývalý Francúzsky hráč Lassana Diarra zažaloval FIFU. Rozsudok by mohol viesť k tomu, že aj ďalší hráči budú žiadať náhradu škody.

slovakia

left justify in out

Niektoré z pravidiel FIFA týkajúce sa prestupov hráčov sú v rozpore so zákonmi Európskej únie a zásadami voľného pohybu, uviedol v piatok najvyšší súd EÚ v rozhodnutí, ktoré by mohlo hráčom otvoriť dvere k ľahšiemu nájdeniu nového klubu po ukončení ich zmluvy.

V pravidlách FIFA o štatúte a prestupoch hráčov (RSTP) sa uvádza, že hráč, ktorý ukončí zmluvu pred jej uplynutím „bez oprávneného dôvodu“, je povinný zaplatiť klubu kompenzáciu, a ak hráč prestúpi do nového klubu, budú spoločne zodpovední za zaplatenie kompenzácie.
 
Súdny dvor Európskej únie (SDEÚ), ktorý rozhodoval v prestížnom prípade bývalého francúzskeho hráča Lassanu Diarru, vyhlásil, že tieto rozhodnutia sú nezákonné, a očakáva sa, že rozsudok podnieti FIFA, aby prepracovala svoje prestupové pravidlá.

Predmetné pravidlá sú také, že bránia voľnému pohybu profesionálnych futbalistov, ktorí chcú rozvíjať svoju činnosť odchodom do nového klubu,“ uviedol SDEÚ so sídlom v Luxemburgu.

Tieto pravidlá predstavujú pre hráčov a kluby, ktoré ich chcú zamestnať, značné právne riziká, nepredvídateľné a potenciálne veľmi vysoké finančné riziká, ako aj veľké športové riziká, ktoré spolu bránia medzinárodným prestupom týchto hráčov.

V roku 2014 Diarra opustil Lokomotiv Moskva po uplynutí jedného roka štvorročnej zmluvy a klub sa obrátil na Komoru FIFA pre riešenie sporov (DRC) s tvrdením, že porušil pravidlá, keď bola jeho zmluva ukončená po tom, ako sa hráč rozhodol odísť bez udania dôvodu po znížení platu.

Diarra dostal ponuku prestúpiť do belgického klubu Charleroi, ale klub od nej odstúpil po tom, čo FIFA odmietla podpísať medzinárodný transferový certifikát (MTC), čím zabránila registrácii hráča v belgickej federácii.

    

Podľa rozhodnutia SDEÚ je nezákonné aj odmietnutie podpisu MTC.

V roku 2015 FIFA nariadila Diarrovi zaplatiť Lokomotivu odškodné vo výške 10 miliónov eur, čo bývalého hráča Chelsea, Arsenalu a Realu Madrid prinútilo zažalovať svetový riadiaci orgán a belgickú futbalovú asociáciu o náhradu škody na miestnom súde.

Rozhodnutie SDEÚ by mohlo viesť k tomu, že aj ďalší hráči, ktorých sa pravidlá FIFA dotkli rovnako ako Diarru, budú žiadať o náhradu škody.

Všetci profesionálni hráči boli postihnutí týmito nezákonnými pravidlami (platnými od roku 2001), a preto teraz môžu žiadať o náhradu svojich strát,“ uviedli vo vyhlásení Diarrovi právnici Jean-Louis Dupont a Martin Hissel.

Sme presvedčení, že táto „cena, ktorú treba zaplatiť“ za porušenie práva EÚ, prinúti FIFA, aby sa konečne podriadila právnemu poriadku EÚ a urýchlila modernizáciu riadenia.“

 

Hráč krajiny galského kohúta, Lassana Diarra
Hráč krajiny galského kohúta, Lassana Diarra
Zdroj: Getty Images

Koniec Imunity pre FIFU

Dupont dodal, že rozhodnutím súdu sa zmení celý systém prestupov.

Imunita FIFA sa skončila, po rozhodnutí (súdu) EÚ nastane v riadení (futbalu) obdobie pred a po,“ povedal pre agentúru Reuters.

FIFA uviedla, že je „spokojná s tým, že v dnešnom rozhodnutí bola opätovne potvrdená zákonnosť kľúčových princípov prestupového systému. Rozhodnutie spochybňuje len dva odseky dvoch článkov pravidiel FIFA o štatúte a prestupoch hráčov, ktoré má teraz posúdiť vnútroštátny súd.

FIFA bude rozhodnutie analyzovať v koordinácii s ostatnými zainteresovanými stranami predtým, ako sa k nemu vyjadrí,“ dodal futbalový orgán.

V mene profesionálnych futbalistov na celom svete FIFPRO víta tieto závery (ESD),“ uviedla medzinárodná hráčska únia.

ESD práve vyniesol významné rozhodnutie o regulácii trhu práce..., ktoré zmení prostredie profesionálneho futbalu.

Martin Terrier, riaditeľ FIFPRO Europe, povedal, že sú radi za Diarru, ale že nie je jedinou obeťou.

V skutočnosti budeme zisťovať, ako napraviť škody pre všetkých hráčov, ktorí sa stali obeťami prestupového systému (FIFA),“ povedal Terrier pre agentúru Reuters.

 

Znížené poplatky za prestup?

Podľa Iana Gilesa, vedúceho oddelenia pre oblasť EMEA a hospodárskej súťaže v globálnej advokátskej kancelárii Norton Rose Fulbright, by rozhodnutie mohlo viesť k zníženiu poplatkov za prestupy a k zvýšeniu ekonomickej sily hráčov.

Je celkom možné, že to bude znamenať, že hráči budú mať pocit, že teraz môžu rozviazať zmluvy a podpísať zmluvy s novými klubmi bez toho, aby ich predávajúci klub mohol zadržiavať alebo požadovať vysoké prestupové poplatky,“ povedal Giles.

Časom sa však situácia bude musieť stabilizovať, aby kluby zostali ekonomicky životaschopné. Menšie kluby, ktoré sa spoliehajú na prestupové poplatky za talenty, ktoré vychovali, môžu byť v tejto súvislosti porazenými."

„Pokiaľ ide o voľný pohyb, ESD uznáva, že môže existovať odôvodnenie z dôvodu verejného záujmu na zachovanie stability hráčskych tímov, ale domnieva sa, že súčasné pravidlá presahujú rámec toho, čo je nevyhnutné.
 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ján Sikoriak
Zdroj: Reuters, Foto: Inside Fifa
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies