Fínsko schválilo zákon na blokovanie migrantov prechádzajúcich z Ruska

NETKY.SK • 18 Júl 2024, 14:10 • 2 min
Fínsko schválilo zákon na blokovanie migrantov prechádzajúcich z Ruska

HELSINKI - Fínsky parlament schválil v piatok zákon, ktorý dáva pohraničnej stráži právomoc blokovať žiadateľom o azyl prechádzajúcich z Ruska po tom, čo do krajiny dorazilo viac ako 1300 ľudí, čo prinútilo Helsinky uzavrieť hranice.

slovakia

left justify in out

Fínsko obvinilo susedné Rusko z ozbrojovania migrácie podporovaním mnohých migrantov z krajín ako Sýria a Somálsko, aby prekročili hranice, čo Kremeľ popiera. Helsinki veria, že Moskva podporuje prechody ako odvetu za vstup Fínska do NATO, ktoré podporuje Ukrajinu proti ruskej invázii.

Pravicová vláda premiéra Petteriho Orpa uviedla, že návrh zákona je nevyhnutný na zastavenie budúcich príchodov napriek tomu, že zákon je v rozpore s medzinárodnými záväzkami Fínska v oblasti ľudských práv.

„Je to silný odkaz Rusku, silný odkaz našim spojencom, že Fínsko sa stará o svoju vlastnú bezpečnosť, my sa staráme o bezpečnosť hraníc EÚ,“ povedal Orpo na tlačovej konferencii po hlasovaní.

Od minulého leta prešlo z Ruska viac ako 1300 žiadateľov o azyl, no od marca do štvrtka neprišli žiadni noví.

Ilustračné foto - fínski pohraničníci a migranti s bicyklami sú na medzinárodnom hraničnom priechode Salla vo fínskom Laponsku 21. novembra 2023.
Ilustračné foto - fínski pohraničníci a migranti s bicyklami sú na medzinárodnom hraničnom priechode Salla vo fínskom Laponsku 21. novembra 2023.
Zdroj: CNN / AFP / Getty Images / Jussi Nukari / Lehtikuva

Fínska pohraničná stráž vydala po hlasovaní parlamentu vyhlásenie, v ktorom uviedla, že jedna osoba vo štvrtok nelegálne prekročila hranicu a keď ju chytila ​​pohraničná stráž, požiadala o azyl. Fínsko koncom minulého roka uzavrelo svoje pozemné hranice s Ruskom.

Ministerka vnútra Mari Rantanen na tlačovej konferencii po schválení zákona povedala, že nebolo prijaté žiadne rozhodnutie o tom, kedy znovu otvoriť hraničné priechody s Ruskom.

Krok Fínska je podobný krokom podniknutým v posledných rokoch v iných európskych krajinách, vrátane Poľska a Litvy, s cieľom sťažiť migrantom prekračovanie hraníc z Ruska a Bieloruska, ktorý je spojencom Ruska.

Fínsky návrh zákona bol prijatý 167 hlasmi za, 31 proti a jeden sa zdržal hlasovania. Na schválenie potreboval návrh dvojtretinovú väčšinu daných hlasov v 200-člennom parlamente. Orpo vyzval migrantov, ktorí zvažovali prísť do Európy cez Rusko, aby na cestu nenastupovali. "Nechoďte s pašerákmi," povedal na tlačovej konferencii. „Fínsko sa stará o svoje hranice. Prístup k hraniciam riadený Ruskom nepovedie k prístupu do Fínska alebo Európy," dodal.

Moskva takýto zámer poprela. Ruské veľvyslanectvo v Helsinkách okamžite neodpovedalo na žiadosť o komentár.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: CNN / Reuters, Foto: Reuters / Anne Kauranen
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies