Folklórny súbor Zemplín s ohromujúcou choreografiou získal striebro na Cheonan World Dance Festival v Južnej Kórei!

NETKY.SK • 15 Október 2024, 10:19 • 2 min
Folklórny súbor Zemplín s ohromujúcou choreografiou získal striebro na Cheonan World Dance Festival v Južnej Kórei!

MICHALOVCE - Folklórny súbor Zemplín s úspechom reprezentoval Slovensko na Cheonan World Dance Festival v Južnej Kórei, kde sa umiestnil na druhom mieste a získal strieborné ocenenie. V konkurencii 30 súborov zo sveta predviedli choreografie z regiónov Zemplín a Horehronie, pričom porota ocenila ich autentickú interpretáciu slovenského folklóru. Tanečný pedagóg Miroslav Kisty označil tento úspech za prekvapenie a dôkaz kvalitnej práce súboru.

slovakia

left justify in out

Folklórny súbor Zemplín s hrdosťou reprezentoval Slovensko na prestížnom Cheonan World Dance Festival, ktorý sa konal v Južnej Kórei. Na festivale sa zúčastnilo 30 súborov z celého sveta, vrátane profesionálnych tanečných skupín, a súbor Zemplín si odniesol cenné strieborné ocenenie.

Tanečný pedagóg Miroslav Kisty uviedol, že súbor sa na festivale predstavil choreografiami z dvoch významných slovenských regiónov – Zemplína a Horehronia.

Zemplínsky súbor vystúpil v zložení 18 tanečníkov, šiestich muzikantov a štyroch speváčok, čo vytvorilo silnú a pestrú zložku na pódiu. Po úspešnom absolvovaní dvoch semifinálových kôl sa podarilo súboru postúpiť do finále, kde nakoniec obsadil druhé miesto.

"Bolo to pre nás veľké prekvapenie najmä vzhľadom na silnú konkurenciu. Strieborná medaila je pre nás obrovským úspechom," povedal Kisty a dodal, že porota ocenila najmä autentickú interpretáciu tradičného folklóru, čo pre súbor predstavuje veľké uznanie.

V prvom semifinálovom kole Zemplín predviedol choreografiu venovanú tancom zo Zemplína, zatiaľ čo druhá choreografia bola zameraná na tance z Horehronia. Týmto spôsobom súbor ukázal rôznorodosť slovenského folklóru a bohatstvo kultúrneho dedičstva.

Vo finále súbor vystúpil s choreografiou "Mihaľovci na jurmaku", ktorá zachytáva život v obciach Zemplína, ako sú Parchovany, Pozdišovce a Dlhé Klčovo, ako aj oblasť pri rieke Bodrog.

Jedným z faktorov úspechu je aj zloženie súboru. "Z 20 aktívnych tanečníkov, ktorí sú súčasťou predstavení, je až 13 vysokoškolákov, čo sme už naozaj dlho v súbore nemali. Možno aj preto sa podaril taký úspech," dodal Kisty. Tento mladý a talentovaný tím prispel k dynamike a profesionálnemu výkonu súboru.

Okrem súťažných vystúpení mal folklórny súbor Zemplín aj ďalšie aktivity, kde reprezentoval Slovensko. Napríklad sa zúčastnili podujatia na základnej škole, kde deti mali možnosť spoznať európsku kultúru a tradície.

Účasť na festivale bola umožnená vďaka finančnej podpore Fondu na podporu umenia a Košického samosprávneho kraja, čo je dôkazom významu kultúrnej výmeny a podpory tradičného umenia na Slovensku.

Súbor Zemplín tak pokračuje v tradícii reprezentovania slovenskej kultúry v zahraničí a jeho úspechy na medzinárodnej scéne prispievajú k zvýšeniu povedomia o bohatej kultúrnej histórii Slovenska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Folklórny súbor Zemplín, TV Mistral, Foto: FB/Folklórny súbor Zemplín
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies