BRATISLAVA - Ľuľok zemiakový, alebo bežne zemiak, je hľuznatá plodina, ktorá patrí medzi najvýznamnejšie poľnohospodárske plodiny na našom území. Zemiaky sú tradičná plodina pestovaná takmer v každej úžitkovej záhrade. Zemiaky si dokonca môžete vypestovať aj vo vreci na balkóne.
Kyslá zemiaková polievka
Suroviny pre 4 osoby:
5-6 ks surových zemiakov, 1 kyslú smotanu, 4 vajcia, 1 PL hladkej múky, bobkový list, celé čierne korenie, soľ
Príprava:
1. V hrnci necháme zovrieť 1 l vody, do ktorej pridáme soľ, celé čierne korenie, bobkový list a zemiaky nakrájané na malé kocky.
2. Kyslú smotanu rozmiešame s hladkou múkou a vodou dohladka.
3. Túto zmes vlejeme do polievky a krátko povaríme. Surové vajcia rozbijeme, opatrne po jednom dáme do polievky a povaríme asi 1 min.
Polievku odstavíme a ozdobíme kôprom.
Zapekané zemiaky s kyslou kapustou
Suroviny pre 4 osoby:
2 veľké hrste kyslej kapusty, 10 zemiakov, 2 klobásy, 10 plátkov slaniny, soľ, bazalku, olej
Príprava:
1. Do zapekacej misy začneme ukladať: Kyslú kapustu, asi 2-3 cm vrstvu, klobásu pokrájanú na hrubšie kolieska, ošúpané na kolieska nakrájané zemiaky .
Osolíme, posypeme bazalkou a polejeme olejom. Na vrch poukladáme plátky slaniny. Prikryjeme alobalom a pečieme 1 hod na 200 C. Potom alobal odstránime a dopečieme ešte asi 1/2 hodiny, kým slanina nie je chrumkavá.
Prajeme dobrú chuť.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies