PARÍŽ - Pekári vo francúzskej metropole zvíťazili nad súpermi v Taliansku, ktorí v roku 2019 vytvorili takmer 133 metrov dlhú bagetu.
Posledných päť rokov právo chváliť sa najdlhšou bagetou na svete nepatrilo obyvateľom malej dediny alebo mesta vo Francúzsku, ale pekárom v takmer 805 kilometrov vzdialenom talianskom meste Como.
V nedeľu sa ale 12 pekárov z Francúzska rozhodlo napraviť to. Strávili hodiny miesením, tvarovaním a pečením a vydali sa na cestu k víťazstvu. Asi po 14 hodinách bolo ich úsilie úspešné. "Svetový rekord v najdlhšej bagete bol prekonaný," napísala na sociálnej sieti obec Suresnes na západnom predmestí Paríža. "Bageta, ktorú sme vyrobili v Suresnes, meria 140,53 metra!" Pekári začali úporne pracovať o tretej hodine v noci v nádeji, že prekonajú taliansky rekord 132,62 metra.
Hoci sa predpokladá, že vo Francúzsku sa každú sekundu predá približne 320 bagiet, výkon Talianska v roku 2019 nebol prvý, kedy si krajina uplatnila nárok na titul najdlhšej bagety. V roku 2015 bola 122-metrová bageta upečená na výstave Expo v Miláne a certifikovaná ako rekordná.
"V Taliansku?" spýtal sa tento týždeň jeden z miestnych obyvateľov v rozhovore pre noviny Le Parisien, keď vyšiel z pekárne s bagetou pevne zastrčenou pod pazuchou. "To je šialené. Ak by mal nejaký rekord patriť nám vo Francúzsku, tak je to práve tento."
Rovnaký názor sa opakoval medzi pekármi, ktorí sa zišli na vyhliadkovej terase Terrasse du Fécheray v Suresnes, kde sa ich pokus o rekord odohrával, a to na pozadí kásneho výhľadu na Paríž a Eiffelovu vežu. "Dúfam, že sa nám podarí obnoviť rekord pre Francúzsko," napísal Sylvain Lecarpentier, jeden z účastníkov, v príspevku na sociálnej sieti ešte pred začiatkom podujatia.
Vo vyhlásení, ktoré ešte pred podujatím zverejnili organizátori, sa uvádza, že pekári musia čeliť náročnej výzve. "Cesto sa miesi, tvaruje na mieste a potom sa pečie pred očami verejnosti v peci pod stanom. Bude sa vyrábať podľa pravidiel tohto umenia, pričom jedinými prísadami budú pšeničná múka, voda, droždie a soľ." Očakávalo sa, že pečenie bagety, ktorá musí mať po celej dĺžke hrúbku aspoň 5 cm, potrvá asi osem hodín.
Po takmer 14 hodinách, ako pekári začali, obec na sociálnej sieti oznámila, že bageta je hotová. "Teraz je otázka, aká je veľká?“ Ako dôkaz priložili fotografiu, ako ju merajú.
Bageta sa neskôr rozkrájala, aby sa mohla rozdeliť medzi prítomných, ako aj rozdávať ľuďom žijúcim na uliciach Suresnes.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies