BRATISLAVA - Vôňa pečených gaštanov je neopakovateľná. Ich chuť rovnako. Okrem klasických pečených gaštanov z nich môžete pripraviť aj iné dobrôtky. Ponúkame pár inšpirácií.
Nepečený gaštanový cheesecake
Suroviny:
Korpus: 300 g maslové sušienky, 100 g maslo, 1 PL rum
Krém: 500 g Mascarpone, 400 g gaštanové pyré, 100 g práškový cukor, 200 ml kyslá smotana (18%), 1 PL rum
Poleva: 150 g horká čokoláda, 100 ml 33% smotana na šľahanie
Postup:
Sušienky rozdrvíme na prach a spolu s roztopeným maslom a rumom vypracujeme cesto, ktoré utlačíme dlaňami na dno a boky tortovej formy. Odložíme do chladničky, kým vymiešame krém. Na krém spolu vyšľaháme v tomto poradí: mascarpone, gaštanové pyré, cukor, smotanu a rum. Pomerne hustý krém nanesieme na vychladený korpus a celý koláčik uložíme na 30 minút do chladu. Na krém spolu vyšľaháme v tomto poradí: mascarpone, gaštanové pyré, cukor, smotanu a rum. Pomerne hustý krém nanesieme na vychladený korpus a celý koláčik uložíme na 30 minút do chladu.
Na jeseň si môžeme pripraviť vlastné a chutné gaštanové pyré. Smotanu zahrejeme a tesne pred varom odstavíme z plameňa. Pridáme do nej 100 g nasekanej čokolády a výslednou polevou zalejeme povrch koláča. Celý koláčik dáme na 10 minút zatuhnúť. Konečné mriežkovanie vytvoríme z roztopenej čokolády (zvyšných 50g), tak že ju spúšťame v kvapľoch na povrch koláča z konca lyžičky. Celý koláčik bude pripravený na servírovanie po ešte cca 2 hodinách v chladničke.
Domáce gaštanové pyré
Suroviny:
500 g olúpané gaštany, 50 g práškový cukor, 1 balíček vanilkový cukor, 50 g maslo, 2 PL rum alebo amarreto
Postup:
Gaštany narežeme na špičke na krížik a dáme variť na cca 1 hodinu. Následne ich scedíme, ochladíme pod studenou vodou, ošúpeme a navážime pol kila. Gaštany rozmixujeme v kuchynskom robotovi na kašu, prípadne ich rozomelieme v mlynčeku na mäsu. Pridáme práškový i vanilkový cukor, zmäknuté maslo a rum. Opäť rozmixujeme (pomelieme) na jemné a voňavé pyré. Takto pripravené pyré chutí skvelo so šľahačkou či so zmrzlinou. Alebo ho môžeme ďalej použiť pri príprave chutných dezertov.
Gaštanovo-čokoládový perník
Suroviny:
400 g polohrubá múka, 200 g práškový cukor, 1 balíček vanilkový cukor, 1 balíček kypriaci prášok do perníka, 1 KL jedlá sóda, 3 PL kakao, 1 PL perníkové korenie, 500 ml plnotučné mlieko, 2 PL jablkové pyré, 200 g gaštanové pyré, 2 ks vajce (L), 200 ml olej, 100 g čokoláda
Postup:
Múku vo veľkej miske zmiešame s ostatnými suchými surovinami: cukrom, vanilkovým cukrom, kypriacim práškom, sódou, kakaom a korením. Potom postupne pridávame a primiešavame tekuté suroviny: mlieko, vajíčka a olej. Do cesta potom pridáme gaštanové pyré, ktoré sme predtým vymiešali s jablkovým pyré. Nakobiec zapracujeme nasekanú čokoládu.
Na jeseň si môžeme pripraviť vlastné a chutné gaštanové pyré alebo jablkové pyré. Cesto navrstvíme na papierom na pečenie vystlaný plech a pečieme v na 200 °C vyhriatej rúre asi 15 minút. Kontrolujeme, aby sa nám nepripálilo. Horúci koláčik môžeme ešte potrieť jablkovým pyré a zaliať čokoládou.
Gaštanové guľky v horkej čokoláde
Postup:
600 jedlé gaštany, 150 g práškový cukor, 1 PL rum, 1 PL mleté piškoty, 100 g horká čokoláda
Postup:
Gaštany na oblej strane narežeme do kríža, vložíme ich do hrnca s vriacou vodou a varíme približne 15 minút. Uvarené gaštany scedíme, necháme ich vychladnúť a vylúpneme ich zo šupky. Gaštany pomelieme na mäsovom mlynčeku. Pridáme k nim práškový cukor, rum, piškóty a vypracujeme hladké cesto. Z cesta tvarujeme rukami malé guľky, ktoré napichujeme na špajdle a necháme ich stuhnúť v chladničke. Čokoládu si roztopíme vo vodnom kúpeli a oblejeme ňou stuhnuté gaštanové guľky. Guľky môžeme posypať jedlými ozdobami alebo ich nechať iba obalené čokoládou.
Gaštanové košíčky
Suroviny:
140 g maslo, 70 g práškový cukor, 3 ks žĺtok, 170 g hladká múka, 40 g kakao, 1 štipka soľ
Krém: 200 g Pribináčik s vanilkovou príchuťou, 200 g gaštanové pyré, 130 g syr Mascarpone, 1 balíček vanilkový cukor
Postup:
Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom a žĺtkami tak, aby sa všetky suroviny pekne spojili. Potom primiešame múku, kakao a štipku soli. Vymiesime cesto podobné mrveničke a miesime ďalej, až kým nezískame kompaktné cesto, ktoré odložíme na 20 minút do chladničky. Potom cesto vyberieme, naplníme ním košíčky, na ne uložíme papier na pečenie zaťažený suchou fazuľou alebo ryžou. Vložíme ich do vyhriatej rúry a pri teplote 180°C pečieme cca 10 minút. Gaštanové pyré popučíme vidličkou, Pribináčik vymiešame s krémovým syrom a vanilkovým cukrom. Primiešame gaštanové pyré a vymiešame hladký krém. Upečené košíčky necháme vychladnúť, potom ich naplníme gaštanovým krémom a môžeme servírovať.
Prajeme dobrú chuť!
Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies