Iniciatíva Pomoc pre gastro žiada od hlavného hygienika Jána Mikasa a pracovníkov Úradu verejného zdravotníctva SR, aby pripravili plán znovuotvorenia gastro podnikov.
Podľa prevádzkovateľov by mal byť plán zverejnený čo najskôr, pretože druhá vlna pandémie je na ústupe a podnikatelia potrebujú vedieť ako ďalej. V stanovisku zverejnenom na oficálnom webe iniciatívy dodávajú, že je nevyhnutné prehodnotiť COVID-automat, ktorý sa pripravoval v období, kedy sa nepredpokladalo, že pandémia na taký dlhý čas ovládne a zatvorí celé Slovensko.
Podľa závodov Jaguar bola štátna pomoc rýchla a efektívna, tvrdí Boris Kollár
„S pandémiou budeme ešte istý čas musieť žiť. Ale gastro sektor už nemôže byť ďalej zatvorený. Podnikatelia v gastre sú ochotní a pripravení urobiť všetko preto, aby aj v čase pretrvávajúcej pandémie vytvorili pre svojich zákazníkov maximum na ochranu ich zdravia, ako aj zdravia obsluhujúceho personálu,“ povedal signatár iniciatívy Pomoc pre gastro Ladislav Sekletár. Myslí si, že podnikateľom chýbajú informácie o tom, kedy budú môcť otvoriť aspoň terasy podnikov a potrebujú sa pripraviť na reštart z hľadiska personálneho zabezpečenia a zásobovania.
Iniciatíva podotýka, že nie je možné otvoriť zo dňa na deň, pričom každý deň, kedy sú podniky zatvorené, prichádzajú prevádzkovatelia o zisky a živobytie. „Vývoj posledných týždňov ukazuje, že druhá vlna pandémie koronavírusu je u nás na ústupe. Klesá počet infikovaných aj počet hospitalizovaných, a naopak pribúda počet zaočkovaných obyvateľov. Podnikatelia v gastre preto zúfalo čakajú na to, kedy im kompetentní povedia, že budú môcť opäť naštartovať svoj biznis," povedala Magdaléna Koreny.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies