Google investuje do jadrovej energie: Prvá dohoda na svete o malých modulárnych reaktoroch pre AI

NETKY.SK • 15 Október 2024, 08:35 • 2 min
Google investuje do jadrovej energie: Prvá dohoda na svete o malých modulárnych reaktoroch pre AI

WASHINGTON - Google podpísal historickú dohodu s Kairos Power o nákupe energie z malých modulárnych jadrových reaktorov, ktoré budú poháňať technológie umelej inteligencie. Prvý reaktor má byť uvedený do prevádzky do roku 2030, pričom ďalších šesť má nasledovať do roku 2035. Tento krok je súčasťou širšieho úsilia technologických gigantov hľadať čisté a spoľahlivé zdroje energie pre rastúce energetické potreby dátových centier.

slovakia

left justify in out

Spoločnosť Google v pondelok oznámila, že podpísala prvú podnikovú dohodu na svete o nákupe energie z viacerých malých modulárnych reaktorov na pokrytie dopytu po elektrickej energii pre umelú inteligenciu.

Cieľom dohody technologickej spoločnosti s Kairos Power je uviesť do prevádzky prvý malý modulárny reaktor Kairos do roku 2030, po ktorom budú nasledovať ďalšie nasadenia do roku 2035.

Na základe dohody so začínajúcou spoločnosťou Kairos Power, ktorá bola oznámená v pondelok, kalifornský technologický gigant podporí výstavbu siedmich malých jadrových reaktorov schopných vyrábať 500 megawattov energie.

"Rozvodná sieť potrebuje nové zdroje elektrickej energie na podporu technológií umelej inteligencie, ktoré poháňajú významné vedecké pokroky, zlepšujú služby pre podniky a zákazníkov a podporujú konkurencieschopnosť a hospodársky rast krajiny," uviedol Michael Terrell, hlavný riaditeľ pre energetiku a klímu v spoločnosti Google, vo svojom blogu. "Táto dohoda pomáha urýchliť novú technológiu na čisté a spoľahlivé uspokojovanie energetických potrieb a uvoľniť plný potenciál umelej inteligencie pre všetkých," dodal.

Maketa novej jadrovej elektrárne, ktorú zverejnil energetický start-up Kairos, ktorý podpísal dohodu so spoločnosťou Google o výstavbe siedmich nových malých reaktorov v USA, ktoré pomôžu napájať systém umelej inteligencie.
Maketa novej jadrovej elektrárne, ktorú zverejnil energetický start-up Kairos, ktorý podpísal dohodu so spoločnosťou Google o výstavbe siedmich nových malých reaktorov v USA, ktoré pomôžu napájať systém umelej inteligencie.
Zdroj: The Independent / Google

Technologickí giganti ako Google, Microsoft a Amazon obnovujú záujem o jadrovú energiu, pretože hľadajú zdroje elektriny na napájanie dátových centier, ktoré sú základom rozmachu umelej inteligencie.

Minulý mesiac podpísala spoločnosť Microsoft dohodu s energetickou spoločnosťou Constellation Energy o obnove vyradeného jadrového reaktora v Three Mile Island v Pensylvánii, ktorý bude technologickému gigantu dodávať energiu počas nasledujúcich 20 rokov.

Spoločnosť Amazon začiatkom tohto roka uzavrela dohodu so spoločnosťou Talen Energy so sídlom v Houstone o kúpe areálu dátového centra s rozlohou 1 200 akrov (486 hektárov) v Pensylvánii, ktoré čerpá energiu z neďalekej jadrovej elektrárne.

Podľa odhadov spoločnosti Goldman Sachs, ktorá predpokladá, že túto medzeru vyplní zemný plyn, veterná a solárna energia, sa spotreba energie v dátových centrách v USA v rokoch 2023 až 2030 približne strojnásobí a vyžiada si približne 47 gigawattov novej výrobnej kapacity.

Podľa právnickej firmy White & Case spotrebujú dátové centrá približne 3 % svetovej spotreby elektrickej energie, pričom sa očakáva, že v nadchádzajúcich rokoch sa spotreba výrazne zvýši v súvislosti s ďalším rozvojom umelej inteligencie.

Zástancovia takzvaných malých modulárnych reaktorov ich považujú za nákladovo efektívnejšiu a časovo menej náročnú alternatívu k veľkým komerčným jadrovým reaktorom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Al Jazeera, Reuters, Foto: Al Jazeera
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies