Každý kúsok ovocia bude chutiť úžasne, keď ho na pár minút položíte na rozpálený gril. Proces karamelizácie zabezpečí nielen krásne sfarbenie, ale zintenzívni sladkú chuť ovocia. K dokonalému chuťovému zážitku vedú drobnosti ako škoricový cukor, kvapka alkoholu, nasekané oriešky či kopček vanilkovej zmrzliny. Poďte sa s nami inšpirovať, ako obohatiť grilovačkové menu o famózne ovocné pochúťky.
Grilované jablká s plnkou a zmrzlinou
Suroviny:
4 ks jablko, 250 g tvaroh, 2 ks žĺtok, 1 ks bielok, 2 ks vanilkový cukor, 2 PL krupicový cukor, trochu citrónová kôra, 1 KL citrónová šťava, 1 PL maizena, 50 g mandľové lupienky, 200 ml vanilková zmrzlina
Postup:
Jablká poriadne umyjeme pod tečúcou vodou a osušíme papierovou utierkou. Vrchnú časť jabĺk odrežeme, odložíme nabok a vnútro vydlabeme. K tvarohu primiešame žĺtky, citrónovú kôru, vanilkový cukor a premiešame. Ďalej pridáme maizenu, vyšľahaný tuhý sneh z bielkov s krupicovým cukrom. Zmes premiešame a naplníme ňou pripravené jablká. Jablká preložíme do ohňovzdornej misy, pridáme odrezané časti a pri nižšej teplote grilujeme dozlatista. Medzitým si na suchej panvici opražíme mandľové lupienky. Grilované jablká posypeme mandľovými lupienkami a podávame s kopčekom vanilkovej zmrzliny. Ihneď podávame.
Grilované ovocie s marshmallow
Suroviny:
4 PL med, 3 PL pomarančová šťava, trochu pomarančová kôra, 1 KL mletý zázvor, 1 KL rum, 500 g
ovocie, 1 balíček marshmallow
Postup:
Drevené špajle namočíme na pol hodinu do vody, aby trochu zmäkli. Do panvice dáme med, citrónovú šťavu, kôru, mletý zázvor, rum a varíme približne 5 minút. Ovocie umyjeme, nakrájame na menšie kúsky a striedavo ho napichujeme na špajle spolu s marshmallow. Ovocie položíme na rozpálený gril a potierame ho pripravenou marinádou. Grilujeme približne 7 minút a podávame horúce napríklad so zmrzlinou.
Grilované medové banány s orechmi
Suroviny:
4 ks banán, podľa chuti vlašské orechy, podľa chuti med
Postup:
Banány ošúpeme a pozdĺžne ich prekrojíme. Uložíme ich na gril a grilujeme zo všetkých strán. Hotové grilované banány uložíme na teplé taniere, polejeme medom a posypeme polovičkami vlašských orechov.
Grilované škoricové hrušky
Suroviny:
500 g hruška, podľa chuti škoricový cukor
Postup:
Hrušky umyjeme a osušíme. Pokrájame na ich na tenké plátky, ktoré uložíme na gril a grilujeme ich z oboch strán. Hotové grilované hrušky posypeme škoricovým cukrom.
Grilovaný ananás
Suroviny:
1 ks ananás, 3 PL rum, 4 PL med, 64 g maslo, 1/4 KL mleté nové korenie, 4 PL krupicový cukor, 1 ks citrónová kôra, 6 lístky mäta
Postup:
Ananás olúpime, aj spodnú časť a potom nožom odkrojte šupku a malým nožíkom vyrežeme očká. Ananás rozkrojíme. Rum, med, máslo a nové korenie prešľahajte v mise. Pridajte ananás a všetko premiešajte tak, aby sa ananás v zmesi obalil. Do cukru dajte všetky ostatné ingrediencie a premiešajte v mixéri. Rozohrejte gril a zľahka ho premažte olejom. Jednotlivé diely ananásu grilujte zhruba 2 minúty. Podávajte s mätovým cukrom.
Prajeme dobrú chuť!
Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies