Harrisová je na funkciu pripravená, vyhrané však nie je, povedal na zjazde Obama + VIDEO

NETKY.SK • 21 August 2024, 08:14 • 2 min
Harrisová je na funkciu pripravená, vyhrané však nie je, povedal na zjazde Obama + VIDEO

CHICAGO - Spojené štáty sú pripravené na prezidentku Kamalu Harrisovú, ktorá bude pracovať pre všetkých Američanov, uviedol v druhý deň demokratického zjazdu v Chicagu bývalý prezident Barack Obama. Víťazstvo republikánskeho exprezidenta Donalda Trumpa v novembrových prezidentských voľbách by naopak podľa Obamu znamenalo ďalšie štyri roky chaosu, pretože Trumpovi ide iba o vlastné záujmy.

slovakia

left justify in out

Obama, ktorý vystúpil po svojej manželke Michelle, varoval, že demokrati zatiaľ nemajú vyhrané, že súboj bude tesný a že Spojené štáty sú teraz rozdelené, pričom apeloval na Američanov, aby prišli k voľbám.

„Kamala Harrisová je na túto funkciu pripravená. Je to človek, ktorý celý život bojoval za ľudí, ktorí musia byť vypočutí,“ uviedol Obama a poukázal na to, že Harrisová dlhodobo bojuje za prístup Američanov k rovným príležitostiam, dostupnému zdravotníctvu, právam žien na potrat a rovnosť pred zákonom, pričom odkázal na jej pôsobenie vo funkcii viceprezidentky a predtým generálnej prokurátorky Kalifornie.

Trumpovi naopak podľa Obamu ide iba o vlastné záujmy, chce zdaniť strednú triedu a pomôcť sebe a svojim bohatým priateľom. Republikánskeho exprezidenta pritom označil za „78-ročného miliardára, ktorý sa sťažuje len na svoje problémy“, používa detinské nálepkovanie a šíri konšpiračné teórie. "Sme pripravení na prezidentku Kamalu Harrisovú, nie štyri roky chaosu," uviedol Obama.

Pred bývalým prezidentom z rokov 2009-2017 vystúpila niekdajšia prvá dáma Michelle Obamová. Tá Harrisovú označila za jedného z najkvalifikovanejších a najslušnejších uchádzačov o prezidentský mandát v dejinách USA a dodala, že viceprezidentka svoj život venovala službe verejnosti.

Manžel Harrisovej právnik Doug Emhoff vo svojom vystúpení hovoril o schopnosti Harrisovej viesť, jej láske k rodine, službe verejnosti a húževnatosti. Tiež poznamenal, že vo štvrtok, keď od ich svadby uplynie desať rokov, Harrisová v závere zjazdu oficiálne prijme nomináciu strany do prezidentských volieb.

Zvolená jednohlasne

Demokrati pred hlavnými prejavmi v druhý večer zjazdu opäť potvrdili Harrisovú ako svoju prezidentskú kandidátku do novembrových prezidentských volieb. Delegáti zo všetkých štátov a amerických teritórií odovzdali svoje hlasy za 59-ročnú kandidátku v slávnostnom hlasovaní za sprievodu hudby, svetelných efektov a krátkych prejavov zástupcov strany. Viceprezidentka Harrisová už začiatkom augusta v online hlasovaní získala hlasy 99 percent zo zhruba 4 500 delegátov Demokratickej strany.

Hneď ako sa hlasovanie skončilo, Harrisová na predvolebnom mítingu vo Wisconsine, na rovnakom štadióne, kde minulý mesiac prijal republikánsku nomináciu do volieb exprezident Trump, voličom odkázala, že vytýči novú cestu dopredu, ktorá bude znamenať slobodu, príležitosti, optimizmus a nádej.

Prvý večer demokratického zjazdu v Chicagu v pondelok Harrisovú v prejave podporil prezident Joe Biden. Osemdesiatjedenročný prezident pred mesiacom svoju kampaň ukončil pod tlakom spolustraníkov a ihneď ako náhradného kandidáta navrhol Harrisovú. Prvý večer demokratického zjazdu sledovalo podľa spoločnosti Nielsen 20,3 milióna televíznych divákov, republikánsky nominačný zjazd sledovalo minulý mesiac v prvý večer 18,3 milióna divákov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: iDNES.cz, ČTK, Foto: ČTK
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies