Havarijný stav veže kostolíka v Starom Smokovci sa podarilo zažehnať, na celkovú opravu však nemajú dostatok financií

NETKY.SK • 18 Júl 2024, 20:32 • 2 min
Havarijný stav veže kostolíka v Starom Smokovci sa podarilo zažehnať, na celkovú opravu však nemajú dostatok financií

SMOKOVEC - Z veže kostolíka Nepoškvrneného počatia Panny Márie v Starom Smokovci, ktorý patrí medzi najkrajšie stavby vo Vysokých Tatrách, už zmizli oceľové podpery. Havarijný stav veže sa podarilo odstrániť.

slovakia

left justify in out

Pre verejnosť bude kostol opätovne otvorený od soboty 10. augusta. Uviedol to člen občianskeho združenia Zachráňme poklady Tatier Pavol Bayer.

Nosné časti stĺpov veže boli totiž na takmer sto percent zhnité, hrozilo tak, že veža sa pohne. Výmenou stĺpov v predošlých mesiacoch však tomu zabránili. Veľmi zlý stav južných stĺpov veže odhalila v septembri 2023 demontáž vrchných kameňov vstupného schodiska.

"To, čo hrozilo, že sa veža nenávratne pohne, to sme odstránili, keď sme vymenili stĺpy. Podpery sme ale nedávali dole, najprv sme všetko vymurovali, podbetónovali vežu," vysvetlil Bayer.

Podpery demontovali z veže až v stredu. S prácami však neskončili. "Pod vežou pracujeme na kamennej dlažbe, potom sa budú môcť dokončiť drevené obklady vnútorných stĺpov i tie, ktoré sme museli demontovať," priblížil člen združenia, ktoré sa o obnovu ikonického kostolíka z roku 1888 usiluje už niekoľko rokov.

Samotné opravy kostola, ktorý je sakrálnou kultúrnou pamiatkou, sú rozdelené do niekoľkých etáp. V rokoch 2020 a 2021 vymenili šindeľ na streche, okrem veže, v rámci súčasnej etapy sa venujú záchrane veže. Rozpočet na túto etapu prestavuje 72 000 eur, niektoré práce však realizovali murári z Inštitútu zo Žakoviec bezplatne, združenie tak platilo iba za materiál.

Financie na celkovú opravu kostola sa snaží získať prostredníctvom zbierky, prispievateľov, či dotácií, prispela aj farnosť, ktorá si zobrala pôžičku. Zároveň OZ čaká na výsledok žiadosti o dotáciu na Ministerstve kultúry SR ešte z konca minulého roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: OZ Zachráňme poklady, Foto: severovychod.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies