AKTUALIZOVANÉ Historická vojenská prísaha pri 80. výročí SNP: Noví absolventi slávnostne prisahali v Banskej Bystrici + VIDEÁ +FOTO

NETKY.SK • 29 August 2024, 17:25 • 4 min
AKTUALIZOVANÉ Historická vojenská prísaha pri 80. výročí SNP: Noví absolventi slávnostne prisahali v Banskej Bystrici + VIDEÁ +FOTO

Pri príležitosti 80. výročia SNP zložilo viac ako 500 absolventov základného vojenského výcviku slávnostnú prísahu v Banskej Bystrici. Prezident Peter Pellegrini a minister obrany Robert Kaliňák vyzdvihli váhu tohto záväzku v kontexte súčasných vojnových konfliktov. Prísaha sa po prvýkrát stala súčasťou osláv SNP a bola symbolom odvahy a odhodlania nových vojakov.

slovakia

left justify in out

Viac ako 500 absolventov základného vojenského výcviku zložilo počas osláv 80. výročia SNP v Banskej Bystrici slávnostnú vojenskú prísahu.

Po prvýkrát sa zloženie sľubu stalo súčasťou osláv SNP.


Prezident SR Peter Pellegrini, ktorý je zároveň hlavným veliteľom Ozbrojených síl SR, vo svojom príhovore vojakom uviedol, že zloženie prísahy je obrovský záväzok voči vlasti a všetkým spoluobčanom.

"Pred malou chvíľou ste verejne sľúbili pred svojimi najbližšími, že ste pripravení nasadiť svoj život za Slovensko. Tým ste preukázali odvahu, zmysel pre službu a odhodlanie celej spoločnosti. Úprimne vám za to ďakujem v mene všetkých občanov SR," zdôraznil.

Poukázal tiež na to, že desaťročia sme v Európe užívali mierový život. "Dnes však zúri vojna za našimi východnými hranicami a denne zomierajú desiatky vojakov oboch strán. Je to úplne iná realita pre nás, predstaviteľov štátu, ale aj pre vás, príslušníkov ozbrojených síl," dodal.

Podľa neho je úlohou politikov zabezpečiť, aby sa Európa opäť stala kontinentom mieru a prosperity.

"Vašou úlohou je byť pripravení na všetky možnosti, vrátane tých, ktoré sa ešte pred niekoľkými rokmi zdali byť minulosťou," doplnil prezident SR.

Minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) poznamenal, že v posledných rokoch mnohí ani nezvážili silu slov prísahy.

"Dnes, keď na východ od našich hraníc prebieha vojnový konflikt, našli ste odvahu postaviť sa na ochranu svojej vlasti. Tento sľub dnes má tisíckrát väčšiu váhu ako kedykoľvek predtým," zdôraznil.

Absolventi vojenského výcviku zložili prísahu v parku pod Pamätníkom SNP pred očami svojich rodín a návštevníkov osláv.

Viac ako 100 z tých, ktorí zložili prísahu, sa tiež zúčastní na vojenskej prehliadke.

Slávnostná vojenská prísaha bola po prvýkrát súčasťou centrálnych osláv SNP.

"Mesto Banská Bystrica, kde sa prísaha konala, zároveň sprítomňuje odkaz bojovníkov SNP a boj proti fašizmu," uviedlo Ministerstvo obrany SR.


Program celoštátnych osláv 80. výročia SNP v Banskej Bystrici pokračuje hudobno-kultúrnym programom, vojenská prehliadka sa začne o 17.00 h. Nasledovať bude galaprogram s hudobnými vystúpeniami a oslavy o 22.00 h zakončí ohňostroj.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: FB/Peter Pellegrini, Netky, Foto: Netky
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies