Hizballáh tvrdí, že sa na juhu Libanonu stretol s izraelskými silami a vypálil rakety na izraelské ciele + VIDEO

NETKY.SK • 15 Október 2024, 16:40 • 2 min
Hizballáh tvrdí, že sa na juhu Libanonu stretol s izraelskými silami a vypálil rakety na izraelské ciele + VIDEO

BEJRÚT - Hizballáh v pondelok uviedol, že sa stretol alebo sa stretáva s izraelskými silami v niekoľkých pohraničných dedinách na juhu Libanonu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Bojovníci Islamského odporu sa od popoludnia naďalej zúčastňujú na násilných zrážkach s izraelskými nepriateľskými silami v dedine Aita al-Šaab, pričom používajú rôzne typy guľometov, rakety a delostrelecké granáty. Zrážky stále pokračujú," uvádza sa vo vyhlásení.

Šiitská skupina neskôr v ďalšom vyhlásení oznámila, že riadenými strelami zaútočila na tri izraelské tanky Merkava na predmestí Aita al-Šaab, pričom uviedla: "Tanky bolo vidieť horieť aj s tými, ktorí boli v nich, a šľahali z nich plamene."

V ďalších samostatných vyhláseniach skupina uviedla, že čelila izraelským silám, ktoré sa pokúšali preniknúť na predmestie dediny Markaba, os Labbouneh a planinu Khallet Wardeh v južnom Libanone.

Tvrdila tiež, že odpálila rakety na niekoľko vojenských základní, kasární a osád v severnom a strednom Izraeli, okrem iného na Haifu, Netaniu a Karmiel.

Ľudia sa kryjú, keď sa spustí siréna v izraelskom meste Petah Tikva 14. októbra 2024.
Ľudia sa kryjú, keď sa spustí siréna v izraelskom meste Petah Tikva 14. októbra 2024.
Zdroj: Xinhua / JINI

Libanonská armáda medzitým v pondelok oznámila, že popoludní monitorovala vypustenie niekoľkých bezpilotných lietadiel a približne 100 rakiet zem-zem z južného Libanonu smerom na severný Izrael.

Libanonské vojenské zdroje informovali pre agentúru Xinhua, že izraelské vojenské lietadlá v pondelok uskutočnili približne 25 náletov na južný Libanon a ďalších 18 na východný Libanon.

V pondelok libanonské ministerstvo zdravotníctva tiež uviedlo, že izraelské nálety zabili v nedeľu v celom Libanone troch ľudí a 84 ďalších zranili, čím sa počet obetí od začiatku konfliktu medzi Hizballáhom a Izraelom 8. októbra 2023 zvýšil na 2 309 a počet zranených na 10 782.

Od 23. septembra izraelská armáda podniká bezprecedentné, intenzívne letecké útoky na Libanon v rámci nebezpečnej eskalácie konfliktu s Hizballáhom. Začiatkom októbra armáda začala podľa svojich slov "obmedzenú" pozemnú kampaň zameranú na pozície Hizballáhu v južnom Libanone.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: CNN / Reuters / Ayal Margolin
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies