Hodnoty vývozu aj dovozu dosiahli v máji svoje tohtoročné maximá, hoci obe vykázali medziročný pokles

NETKY.SK • 9 Júl 2024, 10:35 • 2 min
Hodnoty vývozu aj dovozu dosiahli v máji svoje tohtoročné maximá, hoci obe vykázali medziročný pokles

BRATISLAVA - Na nižšom dovoze sa podpísalo najmä zníženie hodnoty dovezených súčiastok motorových vozidiel a na vývoze najmä zníženie hodnoty vyvezených automobilov. Obchodná bilancia skončila aj v máji s prebytkom 367 mil. eur, avšak v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka bola nižšia o 320 mil. eur.

slovakia

left justify in out

Zo Slovenska sa podľa predbežných výsledkov vyviezol v máji 2024 tovar v hodnote 9,1 mld. eur pri medziročnom poklese o 5,4 %. Nižšiu hodnotu ako v rovnakom období minulého roka dosiahol slovenský vývoz už tretíkrát v tomto roku.

Dovoz tovaru sa znížil o 2,3 % na 8,8 mld. eur. Medziročne nižšiu hodnotu vykázal dovoz štyrikrát v tomto roku. Tempo poklesu bolo v máji zatiaľ najnižšie.

Saldo zahraničného obchodu bolo aktívne v objeme 367 mil. eur. V rovnakom období minulého roka skončila bilancia zahraničného obchodu s prebytkom v objeme 687,1 mil. eur.

Z desiatich tried v štruktúre exportu vykázalo v piatom mesiaci tohto roka medziročný pokles až osem z nich, medzi nimi všetky najobchodovanejšie. Podstatný vplyv na vývoj slovenského vývozu mala trieda Stroje a prepravné zariadenia (SITC 7), kam patrí aj vývoz automobilov. Hodnota tovaru bola po mesiaci opäť v medziročnom poklese, aktuálne o 5,6 %.

Vývoz a dovoz tovaru.
Vývoz a dovoz tovaru.
Zdroj: Štatistický úrad SR

V štruktúre dovozu vykázalo v máji oproti rovnakému mesiacu minulého roka pokles sedem z desiatich tried. Na nižšom celkovom dovoze sa najviac podpísalo zníženie hodnoty importu v triede Stroje a prepravné zariadenia (SITC 7), kam patria aj súčiastky motorových vozidiel. Hodnota tovaru v tejto triede bola medziročne nižšia o 4 %.

Najviac obchodované v zahraničnom obchode boli stroje a prepravné zariadenia s podielom 64 % na celkovom vývoze a 50 % na celkovom dovoze.

Do členských štátov EÚ smerovalo 77,5 % vývozu SR a dovoz z nich tvoril 67,3 %. Vývoz do členských štátov EÚ v máji medziročne klesol o 4,7 %. Dovoz z členských štátov EÚ klesol o 1,9 %. Vývoz do nečlenských krajín EÚ medziročne klesol o 7,7 %. Dovoz z týchto krajín bol nižší o 2,9 %.

 

Predbežné údaje za január až máj 2024

Za prvých päť mesiacov tohto roka sa vývoz medziročne znížil o 3,9 % na 44,3 mld. eur a dovoz sa znížil o 6 % na 41,8 mld. eur. Saldo zahraničného obchodu bolo aktívne v objeme 2,5 mld. eur. Za rovnaké obdobie minulého roka bolo o 896,2 mil. eur nižšie.

 

Spresnené podrobné údaje za január až apríl 2024

Za január až apríl 2024 sa podľa spresnených údajov znížil medziročne vývoz o 3,5 % na 35,2 mld. eur a dovoz sa znížil o 7 % na 33 mld. eur. Saldo zahraničného obchodu bolo aktívne v objeme 2,1 mld. eur. V rovnakom období minulého roka skončila bilancia zahraničného obchodu s prebytkom v objeme 930,4 mil. eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Štatistický úrad SR, Foto: Getty Images
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies