Hubárska sezóna pokračuje, najviac rastie bedlí, prášnic a masliakov - Zaujímavosti Hubárska sezóna na hornej Nitre pokračuje. Nenaplnili sa predpovede skeptických hubárov, že dlhotrvajúce sucho a pomerne teplé počasie zničilo podhubie väčšiny húb a jeseň
Hubárska sezóna na hornej Nitre pokračuje. Nenaplnili sa predpovede skeptických hubárov, že dlhotrvajúce sucho a pomerne teplé počasie zničilo podhubie väčšiny húb a jeseň teda bude na ne chudobná. Posledné dažde však spôsobili, že huby sa pomerne rýchlo prebrali k životu.
Už v minulom týždni prichádzali správy, že niektorí nedočkavci našli po troch mesiacoch v lese opäť dubáky a že už začali rásť niektoré typické jesenné huby. Predovšetkým bedle vysoké, pôvabnice fialové, podpňovky, ale vo väčšom množstve aj prášnice bradavičkaté. Tie sú však jedlé a mimoriadne chutné iba ak sú vo vnútri úplne biele. K takýmto hubám patrí aj oveľa výdatnejší rozpadavec dlabaný, ktorý na rozdiel od prášnic rastie na lúkach.
Na tieto priaznivé správy zareagovala aj rodina hubára Jána Pálescha z Malinovej. Včera (2. 10.) popoludní sa spolu manželkou Katarínou a päťročnou Emkou vybrali do neďalekého lesa na malú hubársku vychádzku. Zobrali si iba jeden košík a nepredpokladali, že ho prinesú plný. Ale už na pokraji hory našli prvé bedle vysoké. Krásne mladé klobúky, niektoré aj vo veľkosti taniera. Napokon prišli k miestu, kde ako povedala Katarína, sa bedle dali doslova kosiť. Nazbierali viac ako 50 klobúkov a to si vyberali len tie najkrajšie. Zaniesli ich potom do odstaveného auta a zbierali ďalšie. Ale to ešte nebolo zďaleka všetko. Pod mladými smrekmi potom našli masliaky a bolo ich taktiež mimoriadne veľa. Otec rodiny si musel vyzliecť vetrovku, urobili z nej batoh a naplnili mladými lepkavými plodnicami. Nemali čas sa zdržiavať ich čisteným na mieste, pretože sa už blížil večer.
Mama Katarína sa dnes ráno pustila do čistenia a spracovania tejto mimoriadnej hubovej nádielky, ktorú ako povedala, ešte nezažila. Časť húb rozdala susedom, no aj tak jej na stole zostali kopy masliakov a bedlí. Už začala zháňať recepty, aby zistila, aké jedlá sa dajú z masliakov a bedlí pripraviť.
Zdroj: TASR
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies