Hurikán Francine v Louisiane zoslabol na tropickú búrku. Ľudia sa naďalej obávajú záplav + VIDEÁ

NETKY.SK • 12 September 2024, 18:08 • 2 min
Hurikán Francine v Louisiane zoslabol na tropickú búrku. Ľudia sa naďalej obávajú záplav + VIDEÁ

NEW ORLEANS - Hurikán Francine, ktorý v noci na štvrtok zasiahol juhovýchodný americký štát Louisiana, nad pevninou zoslabol na tropickú búrku. Viac ako 275 000 domácností a podnikov však bolo v dôsledku živlu bez elektrickej energie. Na pobreží sa zdvihli vlny a v okolí mesta New Orleans pretrvávajú obavy zo záplav; podľa videí z miesta udalosti veľké množstvo vody ochromilo dopravu na niektorých cestách v blízkosti pobrežia. Viac informácií Preskočiť reklamu 0:20 / 0:30 Preskočiť reklamu - 1/2 Prehrať znova

slovakia

left justify in out

V Louisiane hurikán s trvalou rýchlosťou vetra 155 kilometrov za hodinu zasiahol zraniteľné pobrežné oblasti, ktoré sa ešte nespamätali z ničivých hurikánov z rokov 2020 a 2021.

Podľa amerického Národného centra pre hurikány (NHC) sa živel dostal na pevninu nad mestom Morgan City v stredu o 17:00 miestneho času (o polnoci SELČ) ako hurikán 2. kategórie na päťstupňovej škále, ale neskôr zoslabol na tropickú búrku sprevádzanú silným dažďom.

V dôsledku hroziacej katastrofy však ťažobné spoločnosti zastavili takmer 39 % ťažby ropy a polovicu ťažby plynu v Mexickom zálive, uviedla agentúra Reuters a dodala, že celkovo bolo evakuovaných 171 ropných a tri vrtné plošiny.

Veliteľ hasičov v Morgan City Alvin Cockerham povedal, že hurikán rýchlo zaplavil ulice, strhol elektrické vedenie a polámal konáre stromov. "Budem úprimný: je to trochu horšie, ako som očakával," povedal Cockerham a dodal, že všetky hasičské autá nechal stiahnuť na stanice, pretože "je príliš nebezpečné byť v tomto vonku".

Federálna vláda aj Louisiana vopred vyhlásili stav ohrozenia a evakuovali tisíce ľudí. Centrum vyzvalo obyvateľov Louisiany, aby sa ukryli. Stav núdze vyhlásil aj susedný štát Mississippi, kam má Francine doraziť neskôr vo štvrtok. V niektorých častiach štátu má podľa predpovedí spadnúť desať až 15 centimetrov zrážok.

Každá väčšia búrka v blízkosti Louisiany vyvoláva spomienky na hurikán Katrina, ktorý v roku 2005 spustošil New Orleans a okolie, zabil takmer 1 400 ľudí a spôsobil škody vo výške 125 miliárd dolárov (približne 2,85 bilióna eur). V minulom roku NHC zmenilo svoj odhad počtu obetí hurikánu z 1 833 na 1 392, pretože upravilo to, čo vo svojich štatistikách hodnotí ako priame alebo nepriame obete. Napríklad sa nezapočítavajú prípady dopravných nehôd.

Voda z jazera Pontchartrain, ktoré hraničí s mestom na severe, sa začala valiť cez hrádzu. Od Katriny však federálna vláda vybudovala systém ochranných hrádzí v hodnote 14,5 miliardy dolárov (približne 330 miliárd eur), aby zabránila katastrofickému zlyhaniu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: iDNES.cz, ČTK, Foto: Texarkana Gazette
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies