Indonézia: Evakuácia ľudí z okolia sopky Ibu. Najvyšší stupeň pohotovosti

NETKY.SK • 17 Máj 2024, 09:50 • 2 min
Indonézia:  Evakuácia ľudí z okolia sopky Ibu. Najvyšší stupeň pohotovosti

JAKARTA - Stovky ľudí žijúcich blízko vybuchujúcej sopky Ibu na východe Indonézie evakuovali. Informovali o tom tamojšie úrady. Dôvodom je zvýšenie pohotovosti na najvyšší stupeň. Správu priniesla agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Indonézske úrady zvýšili pohotovostný stav na najvyšší štvrtý stupeň svojho systému po tom, ako už druhý deň po sebe zaznamenali silné erupcie.
 
Obyvateľov siedmich dedín v blízkosti sopky, ktorá chrlila popol a dym do výšky 5 000 metrov, začali evakuovať do niekoľkých úkrytov už vo štvrtok večer.
 
Niektorí obyvatelia prichádzajú aj počas piatka a podľa jedného z úradníkov je v úkrytoch viac ako 400 ľudí. Podľa miestneho predstaviteľa evakuácia je len preventívnym opatrením, keďže títo obyvatelia žijú približne sedem kilometrov od sopky, čo je v rámci ochrannej zóny, ktoré stanovili úrady.
 
Úrady odporučili obyvateľom a turistom, aby sa zdržiavali mimo ochrannej zóny a v prípade padajúceho popola si nasadili na tvár ochrannú masku.
 
Ibu je jednou z najaktívnejších indonézskych sopiek, vlani vybuchla viac ako 21 000-krát. Indonézia s 270 miliónmi obyvateľov sa rozprestiera na rozsiahlom súostroví v juhovýchodnej Ázii s veľkou seizmickou a vulkanickou aktivitou.
 
Na svojom území má 120 aktívnych sopiek. Je v tichomorskom "Ohnivom kruhu", kde sa stretávajú tektonické platne, a ktorý sa tiahne od Japonska cez juhovýchodnú Áziu po tichomorskú panvu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: AFP, Foto: Sopka Ibu / indianexpress.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies