Intel pre zásadné zmeny zruší 15 000 pracovných miest

NETKY.SK • 2 August 2024, 16:39 • 2 min
Intel pre zásadné zmeny zruší 15 000 pracovných miest

SAN FRANCISCO - Intel vo štvrtok uviedol, že zruší 15 000 pracovných miest v celej spoločnosti, keďže výrobca čipov presadzuje zásadné zmeny v prostredí rastúcej konkurencie zo strany svojich konkurentov.

slovakia

left justify in out

"V roku 2025 plánujeme ušetriť 10 miliárd dolárov, čo zahŕňa zníženie počtu zamestnancov o približne 15 000 pozícií, čiže o 15 percent našej pracovnej sily," uviedol generálny riaditeľ Pat Gelsinger v poznámke pre zamestnancov zverejnenej vo štvrtok na webovej stránke Intelu. „Pre Intel je to neuveriteľne ťažký deň, pretože robíme niektoré z najvýznamnejších zmien v histórii našej spoločnosti,“ povedal.

Ide o najväčšie zníženie počtu pracovných miest, aké kedy spoločnosť Intel oznámila, informovalo americké médium oregonlive.com.

Intel navyše uviedol, že budúci týždeň začne zamestnancom ponúkať stimuly na predčasný odchod do dôchodku a od budúceho štvrťroka pozastaví dividendy akcionárom.

"Tieto rozhodnutia ma vyzvali k môjmu jadru a toto je najťažšia vec, ktorú som vo svojej kariére urobil," povedal Gelsinger. "Sľubujem vám, že v nasledujúcich týždňoch a mesiacoch budeme uprednostňovať kultúru čestnosti, transparentnosti a rešpektu," dodal.

Intel vykázal za druhý štvrťrok tržby 12,8 miliardy dolárov, čo je medziročný pokles o 1 percento a čistú stratu 1,6 miliardy dolárov. Gelsinger povedal, že stratégia spoločnosti sa nezmení, aj keď varoval pred ťažkými časmi, ktoré prídu.

Akcie Intelu klesli o 19 percent v obchodovaní mimo pracovného času na 23,56 dolára. Ak by sa akcie zajtra obchodovali tak nízko, bola by to najnižšia hodnota akcie za viac ako desať rokov, čím by sa trhová hodnota Intelu znížila na približne 100 miliárd dolárov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinhua / Li Jianguo
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies