Invázia sršňov v Chorvátsku: Nemocnice sú zahltené pacientmi s alergickými reakciami

NETKY.SK • 29 August 2024, 16:04 • 2 min
Invázia sršňov v Chorvátsku: Nemocnice sú zahltené pacientmi s alergickými reakciami

Chorvátsko trápia čoraz častejšie útoky sršňov. Ako informoval dnevnik.hr, pohotovosti každý deň ošetria viacero pacientov.

slovakia

left justify in out

Server dnevnik.hr pripomenul prípad istého Igora, ktorého sršeň bodol do prsta a takmer sa to pre muža stalo osudným. Keď išiel do kôlne, napadol ho roj sršňov.

"Veľmi rýchlo, po minúte či dvoch som mal pocit, že mi dochádza kyslík a akoby ma niekto udrel do kolien. Len som spadol na zem," povedal Igor zo Stubički Toplice.

Po nepríjemnom zážitku skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti. "Ďalej si pamätám veľkú bolesť, keď mi na jednotke intenzívnej starostlivosti zaviedli katéter. V ten deň som vraj takmer zomrel, prestalo mi biť srdce. Spomienkou na to je moje rozstrihnuté tričko," dodal.

Až do osudového momentu ani len netušil, že je alergický. Dnes sa už bez liekov nepohne z domu. Pohotovosť v Záhrebe uvádza, že sa s prípadmi útoku sršňov stretávajú denne. Evidujú napríklad pani, ktorá strihala živý plot a doštípalo ju viacero sršňov.

Odborník vraví, že po uštipnutí je bežné, že sa okolo miesta vpichu vytvorí centimeter až dva veľká začervenaná oblasť. Ak máte alergiu, prvé príznaky prichádzajú do 15 minút a v prípade vážnych prípadov môžu byť následky fatálne.

"Smrť nastáva najčastejšie v dôsledku udusenia s náhlym pocitom slabosti a malátnosti. Až do straty vedomia môže byť koža často úplne červená alebo môže mať pľuzgiere, ako keby nás popŕhlila žihľava. Prichádza pocit nedostatok vzduchu a následné dusenie,“ vraví špecialista na urgentnú medicínu Darko Sinjeri.

To, že prípadov výskytu sršňov pribúda, potvrdzujú aj hasiči. Do terénu už nevyrážajú bez špeciálneho vybavenia.

"Ani jedno hniezdo nie je rovnaké. Má od 30 cm do poldruha metra. Posledné dve, ktoré sme odstraňovali, boli veľké asi pol metra. Musel som ich odstrániť lopatou," povedal zástupca veliteľa hasičov z mesta Sinj.

Vzdelávací ústav verejného zdravotníctva zverejnil niekoľko odporúčaní. Nemali by ste nosiť svetlé oblečenie a mali by ste sa vyhýbať výrazným parfumom. Ak na vás sršeň zaútočí, v prvom rade by ste mali zachovať chladnú hlavu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: dnevnik.hr, Vzdelávací úrad verejného zdravotníctva, Foto: lesnimedneexistuje.cz
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies