Invázna včela kvetná dorazila do Európy: Prvá kolónia potvrdená na Malte

NETKY.SK • 31 August 2024, 15:40 • 2 min
Invázna včela kvetná dorazila do Európy: Prvá kolónia potvrdená na Malte

Na Malte bola potvrdená prvá kolónia včely kvetnej (Apis florea) v Európe. Vedci varujú, že tento nový druh môže ohroziť pôvodné včely a opeľovače v regióne. Predpokladá sa, že včely pricestovali obchodnou loďou a ich expanzia na kontinent je len otázkou času.

slovakia

left justify in out

"Správy sú veľmi znepokojujúce," komentoval pre britský The Guardian Dave Goulson, profesor biológie na Univerzite v Sussexe a účastník výskumu.

"Apis florea bude pravdepodobne súťažiť o peľ a nektár s našimi pôvodnými opeľovačmi, ktorých populácia už klesá. Tieto včely tiež môžu byť prenášačmi chorôb, na ktoré európske včely nemusia byť dostatočne imúnne."

V článku vedcov sa uvádza, že včela kvetná sa pomaly rozširuje z Ázie na Blízky východ a severovýchodnú Afriku, avšak teraz už bola zaznamenaná aj v Európe.

Prvá kolónia tohto druhu bola potvrdená na Malte, kde tvorila viac ako dvetisíc dospelých včiel. Po identifikácii pomocou testov DNA bolo hniezdo odstránené a zničené.

Podľa autorov článku môže byť pravdepodobné, že včely už miesto opustili a založili novú kolóniu.

Blízkosť kolónie k prístavu Birzebbuga, hlavného nákladného uzlu na Malte, naznačuje, že včely sa mohli na ostrov dostať obchodnou loďou. "Toto je najrýchlejší spôsob, ako sa rôzne druhy včiel, ôs a iného lietajúceho hmyzu presúvajú zo svojich pôvodných oblastí do nových miest," vysvetľuje Juliana Rangel, profesorka včelárstva na Texaskej univerzite A&M.

Maltskí včelári sú znepokojení možnou hrozbou pre pôvodné druhy včiel medonosných a ďalších opeľovačov, ktoré by sa mohli ocitnúť v konkurencii s novým druhom o peľ a nektár.

Vedci predpokladajú, že mierne zimy na Malte a v ďalších južných európskych krajinách uľahčia prežitie včely kvetnej.

Francis Ratnieks, profesor na Univerzite v Sussexe, dodáva: "Ak včela dokáže prežiť v Izraeli, je veľmi pravdepodobné, že sa uchytí aj na Malte."
Rozšírenie tohto druhu na ďalšie oblasti je len otázkou času. Vzhľadom na blízkosť ostrovov v Stredozemnom mori a ich blízkosť k pevnine je pravdepodobné, že v budúcnosti môže dôjsť k ďalším podobným inváziám.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: imeteo, Ilustračná foto: Freepik
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies