Vedúci inžinier odmietol riadiť osudnú ponorku Titan, ktorá neskôr explodovala pri ceste k vraku Titanicu

NETKY.SK • 18 September 2024, 14:35 • 2 min
Vedúci inžinier odmietol riadiť osudnú ponorku Titan, ktorá neskôr explodovala pri ceste k vraku Titanicu

Ponorka OceanGate explodovala ešte v júni 2023. Na jej palube boli milionári. Stratila sa počas potápania k vraku Titanicu. Po rozsiahlom pátraní sa pozostatky ponorky našli roztrúsené na morskom dne. Pokračuje vyšetrovanie. Hlavný inžinier spoločnosti OceanGate povedal, že by sa v zničenej ponorke nikdy nezviezol.

slovakia

left justify in out

Vedúci inžinier experimentálnej ponorky, ktorá explodovala cestou k vraku Titanicu, v pondelok vypovedal, že sa cítil pod tlakom, aby bolo plavidlo pripravené na ponor, a odmietol ho pilotovať počas cesty o niekoľko rokov skôr.

"Ja do toho nevleziem," povedal Tony Nissen Stocktonovi Rushovi, spoluzakladateľovi spoločnosti OceanGate, ktorá vlastnila ponorku Titan.

Nissen, bývalý technický riaditeľ spoločnosti OceanGate, bol prvým svedkom, ktorý mal vypovedať na dvojtýždňovom vypočutí pobrežnej stráže USA. Titan explodoval 18. júna 2023, pričom zahynul Rush a ďalší štyria ľudia na palube a spustil celosvetovú diskusiu o budúcnosti súkromného podmorského prieskumu.

Nissen uviedol, že pre spoločnosť Rush môže byť ťažké pracovať a často sa okrem iného veľmi zaoberá nákladmi a harmonogramom projektov. Povedal, že Rush bojoval za to, čo chcel, čo sa často menilo zo dňa na deň. Dodal, že sa snažil udržať konflikty medzi nimi za zatvorenými dverami, aby o nich ostatní v spoločnosti nevedeli. "Väčšina ľudí by sa nakoniec vrátila do Stocktonu," povedal na vypočutí v North Charlestone v Južnej Karolíne.

Fotografia zvyškov ponorky Titan na morskom dne.
Fotografia zvyškov ponorky Titan na morskom dne.
Zdroj: U.S. Coast guard / Pelagic Research Services

Konštrukcia odsúdenej ponorky bola spochybnená takmer hneď po jej zmiznutí 18. júna 2023. Tvar a konštrukciu jej trupu spochybňovali odborníci na hlbokomorské ponorky, ktorí tvrdili, že ich plavidlá majú takmer vždy guľovitý tvar a sú väčšinou kovové, aby sa rovnomerne rozložila sila miliónov litrov morskej vody. Naproti tomu Titan bol vyrobený z rúry z uhlíkových vlákien s titánovými krytmi na každom konci.

Pozostatky ponorky sa našli 1 000 metrov od Titanicu.

Spoločnosť OceanGate predtým tvrdila, že dizajn jej plavidla schválili významné technické orgány, ako napríklad NASA. Po zmiznutí plavidla sa však podľa ABC ukázalo, že sa tak celkom nestalo. V tlačovej správe z roku 2022 sa uvádza, že tím inžinierov NASA sa počas vývoja a projektovania projektu iba radil.

NASA vo vyhlásení pre ABC News potvrdila, že na základe dohody so spoločnosťou OceanGate konzultovala materiály a výrobu ponorky Titan. "NASA nevykonávala testovanie a výrobu prostredníctvom svojich zamestnancov alebo zariadení, čo robila spoločnosť OceanGate inde," uvádza sa vo vyhlásení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: ABC News, AP, Business Insider, Foto: Ocean Gate / Anadolu Agency / Getty Images
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies