Irán a Hizballáh sa možno pokúsia o atentát na izraelské vedenie, varujú tajné služby

NETKY.SK • 16 August 2024, 19:51 • 2 min
Irán a Hizballáh sa možno pokúsia o atentát na izraelské vedenie, varujú tajné služby

TEL AVIV - Irán as ním spriaznené militantné libanonské hnutie Hizballáh sa možno pokúsi spáchať atentát na izraelské politické špičky. Izraelským ministrom to na štvrtkovom zasadnutí bezpečnostného kabinetu povedali predstavitelia izraelských bezpečnostných služieb.

slovakia

left justify in out

Irán opakovane tvrdí, že musí potrestať Izrael za úder, pri ktorom v Teheráne 31. júla zomrel šéf politického krídla teroristickej organizácie Hamás Ismáíl Haníja. Izrael sa k útoku neprihlásil, ale Irán mu ho pričíta.

Len o deň skôr úder, ku ktorému sa Izrael hlási, zabil vysoko postaveného veliteľa Hizballáhu Fuáda Šukra. Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh tiež hrozí odvetou.

Hizballáh a Irán by atentát podľa bezpečnostných činiteľov mohli zamerať na izraelských poslancov, ministrov či predstaviteľov armády a tajných služieb. Podľa informácií portálu Ynet by išlo o alternatívu k odvete formou raketového a dronového útoku.

V Teheráne začal pohreb šéfa politického krídla teroristického hnutia Hamas Ismáila Haníju, ktorý bol zabitý v stredu v Teheráne pri údere pripisovanom Izraeli. (1. augusta 2024)
V Teheráne začal pohreb šéfa politického krídla teroristického hnutia Hamas Ismáila Haníju, ktorý bol zabitý v stredu v Teheráne pri údere pripisovanom Izraeli. (1. augusta 2024)
Zdroj: Reuters

Izraelský minister zahraničia Jisrael Kac podľa vyhlásenia svojho úradu svojim britským a francúzskym náprotivkom povedal, že dúfa, že by sa Londýn a Paríž pripojili k obrane Izraela, ak by sa židovský štát stal terčom iránskeho útoku.

„Izrael očakáva, že Francúzsko a Spojené kráľovstvo jasne a verejne povedia Iránu, že je zakázané útočiť na Izrael a že ak Irán zaútočí, koalícia vedená Spojenými štátmi sa pripojí k Izraelu, aby ho nielen bránila, ale tiež zaútočila na dôležité ciele v Iráne," uviedol Kac.

Irán v polovici apríla uskutočnil na Izrael masívny útok zo svojho územia za použitia rakiet a dronov. Útok bol odplatou za úder proti iránskemu konzulátu v Damasku, kde 1. apríla zomrelo niekoľko významných predstaviteľov iránskych revolučných gárd. Izrael sa k tomuto útoku neprihlásil, predpokladá sa ale, že je zaň zodpovedný. Izraelskej protivzdušnej obrane sa vtedy podarilo odraziť útok s pomocou USA, Británie, Francúzska a Jordánska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: ČTK, Foto: Profimedia.cz
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies