IRÁN vs. IZRAEL: Kto má silnejší ARZENÁL a lepšie útočné a obranné schopnosti? +VIDEÁ

NETKY.SK • 3 Október 2024, 10:32 • 4 min
IRÁN vs. IZRAEL: Kto má silnejší ARZENÁL a lepšie útočné a obranné schopnosti? +VIDEÁ

Po tom, čo Irán vystrelil rakety na Izrael, hrozí riziko eskalácie. Ako vyzerá arzenál každej krajiny?

slovakia

left justify in out

Irán ešte v utorok večer zaútočil na veľké izraelské mestá najmenej 180 balistickými raketami. Iránske islamské revolučné gardy (IRGC) uviedli, že rakety boli vypálené ako reakcia Teheránu na zabíjanie civilistov v Gaze a nedávno aj v Libanone pri izraelských útokoch - ako aj na atentáty na vodcov IRGC, Hamasu a Hizballáhu.

 

Hypersonické balistické rakety

IRGC uviedla, že rakety boli špeciálne namierené na tri vojenské základne v Tel Avive. Iránske štátne médiá uviedli, že krajina po prvýkrát použila hypersonické balistické rakety Fatah, čo Al-Džazíra nemohla nezávisle overiť.

 

Netanjahu: Irán urobil veľkú chybu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prisľúbil odvetu a povedal, že Irán "urobil veľkú chybu" a "zaplatí za ňu". Spojené štáty uviedli, že pomohli Izraelu zmariť útok Iránu, a prisľúbili podporu svojmu spojencovi, aby Iránu úder vrátil.

"Sme hrdí na kroky, ktoré sme podnikli po boku Izraela na jeho ochranu a obranu. Dali sme jasne najavo, že tento útok bude mať následky - vážne dôsledky - a budeme spolupracovať s Izraelom, aby sa tak stalo," povedal poradca pre národnú bezpečnosť USA Jake Sullivan

         

Obrazok
Zdroj: Al Jazeera

Vzhľadom na to, že Izrael a Irán - dlhoroční nepriatelia, ktorí už desaťročia vedú zástupné boje - čoraz viac smerujú k priamej konfrontácii, pozrieme sa na ich vojenské kapacity, možnosti vzájomného útoku a spôsob, akým by mohli brániť svoje územia.

 

Počet vojakov

Podľa publikácie The Military Balance 2023, ktorú vydal britský think tank International Institute for Strategic Studies (IISS):

Irán 610 000 aktívnych príslušníkov, z toho 350 000 v armáde, 190 000 v IRGC, 18 000 v námorníctve, 37 000 vo vzdušných silách a 15 000 v protivzdušnej obrane. Irán má okrem toho 350 000 príslušníkov záložnej armády. Branná povinnosť je povinná pre iránskych mužov starších ako 18 rokov s niekoľkými výnimkami.

Izrael 169 500 aktívnych príslušníkov, z toho 126 000 v armáde, 9 500 v námorníctve a 34 000 vo vzdušných silách. Izrael má 465 000 príslušníkov záložnej armády. Izrael nariaďuje brannú povinnosť pre väčšinu mladých mužov a žien nad 18 rokov s určitými výnimkami.

       

Obrazok
Zdroj: Airliners.net

Vojenské výdavky

Podľa informačného prehľadu, ktorý zverejnil Štokholmský medzinárodný inštitút pre výskum mieru (SIPRI) v apríli 2024:

Irán v roku 2023 vynaložil 10,3 miliardy dolárov, čo predstavuje 0,6-percentný nárast oproti roku 2022.

Izrael v roku 2023 vynaložil 27,5 miliardy dolárov, čo predstavuje 24-percentný nárast oproti roku 2022 - tento nárast čiastočne podporila vojna v Gaze po 7. októbri.



Pozemné sily

Podľa vojenskej bilancie na rok 2023:

Irán má viac ako 10 513 bojových tankov, viac ako 6 798 delostreleckých zbraní a viac ako 640 obrnených osobných transportérov. Armáda má tiež 50 helikoptér, zatiaľ čo IRGC má 5 vrtuľníkov.

Izrael má približne 400 bojových tankov, 530 delostreleckých zbraní a viac ako 1 190 osobných transportérov.

               

Obrazok
Zdroj: The National Interest

Vzdušné sily

Podľa vojenskej bilancie 2023:

Irán: Vzdušné sily majú 312 lietadiel schopných boja a IRGC má ďalších 23. Vzdušné sily majú dva útočné vrtuľníky, armáda ich má 50 a IRGC päť.

Izrael 345 lietadiel schopných boja a 43 útočných vrtuľníkov.



Námorníctvo

Podľa vojenskej bilancie do roku 2023:

Irán 17 taktických ponoriek, 68 hliadkových a pobrežných bojových lodí, sedem korviet, 12 vyloďovacích lodí, 11 výsadkových plavidiel, 18 logistických a podporných zariadení.

Izrael päť ponoriek a 49 hliadkových a pobrežných bojových lodí.

             

Obrazok
Zdroj: Al Jazeera

Systémy protivzdušnej obrany

Podľa Vojenskej bilancie 2023:         

Izraelská protivzdušná obrana sa spolieha na takzvaný systém Iron Dome, ktorý v utorok večer pravdepodobne zachytil väčšinu iránskych rakiet.

Systém je vybavený radarom, ktorý zisťuje prilietajúci projektil, jeho rýchlosť a smer. Riadiace centrum potom vypočíta, či strela predstavuje hrozbu pre izraelské mestá.

Strely, ktoré nepredstavujú hrozbu, môžu dopadnúť do prázdnych polí. Ak predstavujú hrozbu, jednotka na odpaľovanie rakiet odpáli rakety, aby ich zostrelila. Odpaľovacie zariadenie obsahuje 20 záchytných rakiet.

   

Obrazok
Zdroj: Al Jazeera

Po celom Izraeli je rozmiestnených 10 batérií Iron Dome. Ostatné systémy zachytávajú rakety stredného a dlhého doletu. "Dávidov prak" zachytáva rakety s dosahom od 40 km do 300 km. Systém Arrow zachytáva rakety s doletom do 2 400 km.

Obrazok
Zdroj: Al Jazeera

Irán: Vo februári Irán nasadil nízkoletiace rakety krátkeho doletu Azarakhsh, čo v perzštine znamená "blesk". Ide o infračervený detekčný systém vybavený radarom a elektrooptickými systémami na zisťovanie a zachytávanie cieľov. Môže byť namontovaný na vozidlách.

Irán má celý rad rôznych systémov protiraketovej obrany zem-vzduch. Patrí medzi ne viac ako 42 systémov dlhého dosahu ruskej výroby S-200, S-300 a miestny Bavar-373; viac ako 59 amerických systémov stredného dosahu MIM-23 Hawk, HQ-2J a Khordad-15; a 279 systémov krátkeho dosahu čínskej výroby CH-SA-4 a 9K331 Tor-M1.

 

Balistické rakety

Podľa projektu raketovej obrany amerického think tanku Centrum pre strategické a medzinárodné štúdie (CSIS):

Irán má vo svojom arzenáli najmenej 12 rôznych typov balistických rakiet stredného a krátkeho doletu. Ich rozsah siaha od rakiet Tondar 69 s doletom 150 km až po rakety Khorramshahr a Sejjil, ktoré majú dolet až 2 000 km.

Izrael má najmenej štyri rôzne typy balistických rakiet malého, stredného a stredného doletu, od LORA s doletom 280 km po Jericho-3 s doletom od 4 800 km do 6 500 km.

         

Obrazok
Zdroj: theaviationist.com

Jadrový potenciál

Podľa odhadov Asociácie pre kontrolu zbrojenia so sídlom v USA má Izrael vo svojich zásobách 90 jadrových hlavíc.

Predpokladá sa, že Irán nemá jadrové zbrane, ale má pokročilý jadrový program a prevádzkuje niekoľko jadrových zariadení a výskumných stredísk.

Najvyšší vodca Alí Chameneí začiatkom roka 2000 zakázal výrobu zbraní náboženským ediktom alebo fatvou, v ktorej sa uvádza, že islam ju zakazuje. V máji však Irán pohrozil, že zmení svoju jadrovú doktrínu, "ak bude ohrozená existencia Iránu".

       

Obrazok
Zdroj: fighterjetsworld.com


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Al Jazeera, Foto: nationalinterest.org
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies