Irán, Sýriu a KĽDR žalujú za útok Hamasu. Pozostalí chcú 4 mld. dolárov

NETKY.SK • 3 Júl 2024, 13:10 • 2 min
Irán, Sýriu a KĽDR žalujú za útok Hamasu. Pozostalí chcú 4 mld. dolárov

NEW YORK - Vyše 125 ľudí, medzi ktorých patrí zranenie alebo pozostalí po útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra minulého roka, podalo v pondelok na federálnom súde v New Yorku žalobu na Irán, Sýriu a KĽDR. Ich vlády podľa žaloby dodali ozbrojencom peniaze, zbrane a výcvik na vykonanie útoku, ktorý urýchlil vojnu v Gaze.

slovakia

left justify in out

Žaloba podaná prostredníctvom Ligy proti hanobeniu (Anti-Defamation League) požaduje odškodnenie vo výške najmenej štyroch miliárd dolárov za „koordináciu mimosúdnych popráv, branie rukojemníkov a súvisiacich hrôz, pre ktoré obžalovaní poskytli materiálnu podporu a zdroje“. Podľa organizácie ide o najväčší prípad žaloby proti cudzím krajinám v súvislosti s týmto útokom.

Medzi 125 ľuďmi sú pozostalí, príbuzní zavraždených, alebo tí, ktorí boli fyzicky alebo psychicky zranení. Všetci z nich sú občanmi USA alebo ich príbuzní.

„Aj keď nič neodčiní neznesiteľnú bolesť, ktorú Hamas spôsobil našej rodine, ani brutálne straty, ktoré sme utrpeli, dúfame, že tento prípad prinesie určitý pocit spravodlivosti,“ uviedol vo vyhlásení Nahar Neta, ktorého matka Adrienne Neta, narodená v Amerike, bola pri útoku zo 7. októbra zabitá.

Vzhľadom na to, že také krajiny sa vo väčšine prípadov neriadia súdnymi rozhodnutiami, ktoré sú proti nim v USA vydané, mohla by žalujúca strana v prípade úspechu žiadať o odškodnenie z fondu vytvoreného Kongresom. Ten umožňuje výplatu peňazí americkým obetiam terorizmu. Zdroje pochádzajú zo zhabaného majetku, pokút alebo iných sankcií uložených tým, ktorí napríklad obchodujú so štátom podporujúcim terorizmus.

Žaloba čerpá z predchádzajúcich súdnych nálezov, správ amerických a ďalších vládnych agentúr a vyhlásení Hamasu, Iránu a Sýrie o ich väzbách za niekoľko rokov. Sťažnosť tiež poukazuje na to, že Hamas pri útoku 7. októbra použil zbrane práve z KĽDR. Iránska misia pri OSN odmietla obvinenia komentovať, zatiaľ čo Sýria a Severná Kórea nereagovali.

Ak Teherán, Damask alebo Pchjongjang o útoku vopred vedel, žaloba nehovorí. Obvinenie stojí na poskytnutí zbraní, technológií a finančnej podpory nevyhnutnej na to, aby k útoku došlo.

Irán poprel, že by o útoku zo 7. októbra vedel vopred, hoci vyzbrojil Hamas ako protipól Izraela, ktorý dlho považuje za svojho regionálneho úhlavného nepriateľa. Okrem toho predstavitelia až po najvyššieho vodcu ajatolláha Alího Chameneího útok chválili.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: AP, Foto: ČTK (na titulnej foto následky útoku radikálneho hnutia Hamas na festival Supernova v Izraeli (10. októbra 2023))
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies