Irán vraj z Ruska dostáva protivzdušnú obranu. Hovorí sa o preventívnom údere Izraela

NETKY.SK • 6 August 2024, 18:15 • 2 min
Irán vraj z Ruska dostáva protivzdušnú obranu. Hovorí sa o preventívnom údere Izraela

Bezpečnostná situácia na Blízkom východe ostáva naďalej výrazne napätá. Rusko podľa medializovaných informácií začalo s dodávkami systémov protivzdušnej obrany do Iránu. Izrael má zas údajne kalkulovať aj s možnosťou preventívneho úderu na tento štát.

slovakia

left justify in out

Irán sa pripravuje na možný konflikt s Izraelom a požiadal Rusko o dodanie pokročilých systémov protivzdušnej obrany. Informáciu podľa New York Times potvrdili dvaja nemenovaní vysokopostavení iránski predstavitelia vrátane člena Revolučných gárd. Podľa zdrojov už Rusko dokonca začalo s fyzickými dodávkami týchto systémov.

Vzájomná vojenská pomoc medzi oboma krajinami bola hlavným predmetom rokovaní bývalého ruského ministra obrany a súčasného tajomníka ruskej bezpečnostnej rady Sergeja Šojgua v Teheráne.

Počas svojej návštevy sa Šojgu stretol s iránskym prezidentom Masúdom Pezeškjánom, ktorý odsúdil atentát na politického lídra palestínskeho hnutia Hamás Ismaila Haníju, informuje denník New York Times.

Prezident Masúd Pezeškján (vpravo) si podáva ruku s tajomníkom ruskej Bezpečnostnej rady Sergejom Šojguom na začiatku ich stretnutia v Teheráne.
Prezident Masúd Pezeškján (vpravo) si podáva ruku s tajomníkom ruskej Bezpečnostnej rady Sergejom Šojguom na začiatku ich stretnutia v Teheráne.
Zdroj: TASR / AP

Moderné radary a zariadenia protivzdušnej obrany

Noviny napísali, že „Rusko už začalo dodávať moderné radary a zariadenia protivzdušnej obrany“. Oba zdroje to uviedli pod podmienkou zachovania anonymity, pretože nie sú oprávnené verejne hovoriť o tejto téme.

Podľa iránskej televízie sa Šojgu stretol aj s náčelníkom iránskeho generálneho štábu Mohammadom Bagherim. Predstavitelia rokovali o možnostiach rozšírenia politických a ekonomických vzťahov medzi Ruskom a Iránom.

Šojgu potvrdil, že Rusko je pripravené na „úplnú spoluprácu“ s Iránom v regionálnych otázkach, čo zahŕňa aj podporu iránskych akcií proti Izraelu.

Médiá a analytici tiež poznamenali, že Šojgu mohol na návšteve v Teheráne riešiť aj možné dosahy iránskej odvety na ruské základne v Sýrii.

 

Rusko je podľa analytikov v zložitej situácii

Aj americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) uviedol, že Rusko už Iránu začalo dodávať pokročilé radary a ďalšie zariadenia protivzdušnej obrany.

Iránske médiá zverejnili zoznam možných cieľov v Izraeli, medzi ktoré patria vojenské základne, civilné letiská, prístavy a dôležité vládne budovy. Analytici sa domnievajú, že zoznam má za cieľ vyvolať paniku medzi izraelskými civilistami a prinútiť izraelskú protivzdušnú obranu rozptýliť svoje zdroje na ochranu viacerých cieľov.

Rusko sa podľa denníka New York Times nachádza v zložitej pozícii, keďže má silné ekonomické a kultúrne väzby na Izrael, no zároveň nemôže odmietnuť iránske žiadosti, lebo nevyhnutne potrebuje dodávky iránskych dronov, ktoré využíva vo vojne na Ukrajine.

Colin P. Clarke, riaditeľ bezpečnostnej agentúry Soufan Group, upozornil, že Rusko musí nájsť spôsob, ako vyhovieť Teheránu bez poškodenia svojich vzťahov s Izraelom. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The New York Times, Foto: Reuters / Sputnik / Sergei Bobylev
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies