Irán vyzval aerolínie, aby sa vyhli jeho vzdušnému priestoru

NETKY.SK • 8 August 2024, 12:09 • 2 min
Irán vyzval aerolínie, aby sa vyhli jeho vzdušnému priestoru

KÁHIRA / TEHERÁN - Irán odporučil svetovým leteckým spoločnostiam, aby sa z dôvodu vojenského cvičenia vyhli preletu jeho vzdušným priestorom. S odvolaním sa na nemenovaný zdroj o tom informovala egyptská spravodajská televízia al-Káhira, ktorú zmonitorovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Egyptské ministerstvo civilného letectva medzičasom potvrdilo, že na podnet iránskych úradov zaslalo všetkým egyptským spoločnostiam oznámenie, aby sa 7. a 8. augusta vyhli vzdušnému priestoru Iránu. Podľa vyhlásenia citovanom Reuters to súvisí s vojenskými manévrami. Izraelská stanica i24 News spresnila, že obmedzenie bude platiť vo štvrtok od 04.30 do 07.30 h miestneho času (03.00 do 6.00 h SELČ).

Podľa organizácie OPS Group, ktorá svojich členov informuje ohľadne rizík a zmien v medzinárodnej leteckej doprave, je oznámenie Egypta "veľmi nezvyčajné".

"Je možné, že ide o náznak iránskej odpovede pre Izrael," napísala podľa agentúry DPA spomenutá skupina s ohľadom na možný pripravovaný útok, o ktorom sa špekuluje už niekoľko dní.

Reuters pripomína, že mnohé letecké spoločnosti upravujú svoje letové plány tak, aby sa vyhli preletu iránskym aj libanonským vzdušným priestorom, a zároveň rušia lety do Izraela aj Libanonu.

Podobne ako zmeny v letových poriadkoch aerolínií aj najnovšia výzva zo strany Teheránu prichádza v čase zvýšeného napätia a obáv z regionálneho konfliktu na Blízkom východe. Irán už predtým prisľúbil odvetu za zabitie vysokopostavených predstaviteľov ním podporovaných militantných skupín vrátane bývalého politického vodcu Hamasu Ismáíla Haníju. Jeho smrť sa pripisuje Izraelu, ktorý tieto tvrdenia nateraz nekomentoval.

Izraelskí predstavitelia podľa stanice Channel 12 začínajú čoraz viac veriť, že práve libanonský Hizballáh, a nie Irán, zaútočí na Izrael ako prvý v najbližších dňoch. Izrael sa pred časom prihlásil k zodpovednosti za útok v Bejrúte, pri ktorom zahynul jeden z veliteľov Hizballáhu Fuád Šukr.

Šéf izraelskej armády Herci Halevi v stredu povedal, že Izrael je v stave vysokej pohotovosti a bude schopný rýchlo reagovať na akýkoľvek útok na rôznych miestach vrátane Libanonu, Pásma Gazy a vôbec "kdekoľvek" na Blízkom východe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, DPA, Channel 12, Foto: Anadolu Agency
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies