Izrael má zverejniť viac informácií o útoku na školu. USA ho vyzvali na transparentnosť

NETKY.SK • 7 Jún 2024, 11:12 • 2 min
Izrael má zverejniť viac informácií o útoku na školu. USA ho vyzvali na transparentnosť

WASHINGTON/NEW YORK - Spojené štáty vyzvali Izrael, aby bol transparentný v súvislosti s útokom na školu spravovanú OSN v Pásme Gazy. Útok odsúdil generálny tajomník OSN António Guterres, informuje AFP.

slovakia

left justify in out

"Izraelská vláda uviedla, že zverejní viac informácií o tomto útoku vrátane mien tých, ktorí pri ňom zomreli. Očakávame, že bude plne transparentný pri zverejňovaní týchto informácií," uviedol hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller.
 
Izraelská armáda uviedla, že zabila niekoľko teroristov pri "presnom útoku" na objekt palestínskeho militantného hnutia Hamas, ktorý bol súčasťou školy v oblasti utečeneckého tábora Nusajrát. Podľa armády sa v areáli školy nachádzalo asi 20 až 30 bojovníkov Hamasu.

obrazok
Zdroj: AFP / Bashar Taleb / Getty Images
obrazok
Zdroj: AFP / Bashar Taleb / Getty Images

Miller uviedol, že Spojené štáty veria vyhodnoteniu Izraela, že bojovníci Hamasu sa niekedy ukrývajú v objektoch civilnej infraštruktúry. Washington však podľa neho čaká na ďalšie informácie.

Podľa nemocnice al-Aksá nachádzajúcej sa v Pásme Gazy zomrelo pri útoku najmenej 37 ľudí. "Videli sme tvrdenia, že pri tomto útoku bolo zabitých 14 detí.... ak je to pravda, že bolo zabitých 14 detí. To nie sú teroristi," uviedol Miller.

"Je to len ďalší hrozný príklad ceny, ktorú platia civilisti - palestínski muži, ženy a deti, ktorí sa snažia prežiť," uviedol v reakcii na útok hovorca generálneho tajomníka OSN Stéphane Dujarric.

Generálny komisár úradu OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) Philippe Lazzarini vo štvrtok uviedol, že Izrael bombardoval jednu zo škôl jeho organizácie bez toho, aby vopred varoval tisíce vysídlených ľudí, ktorí v nej našli útočisko.

    

Obrazok
Zdroj: Reuters / Doaa Rouqa


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: AFP, Foto: timesofisrael.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies