Izrael tvrdí, že študuje najnovšiu reakciu Hamasu na dohodu o prímerí a rukojemníkoch v Gaze

NETKY.SK • 4 Júl 2024, 09:35 • 2 min
Izrael tvrdí, že študuje najnovšiu reakciu Hamasu na dohodu o prímerí a rukojemníkoch v Gaze

GAZA - Vysoký izraelský predstaviteľ tvrdí, že aktualizovaný návrh teroristickej skupiny poskytuje väčší priestor pre možnú dohodu, ale zdôrazňuje stále značné medzery, tvrdí Netanjahuov úrad, ktorý poškodzuje rozhovory

slovakia

left justify in out

Izrael v stredu večer uviedol, že dostal odpoveď Hamasu na najnovšie načrtnutie dohody o prímerí a prepustení rukojemníkov a predtým, ako odpovie, dokument ešte vyhodnotí. Vo vyhlásení Mossadu, ktoré distribuoval úrad predsedu vlády, sa uvádza, že sprostredkovatelia „oznámili“ izraelským vyjednávačom „poznámky Hamasu k náčrtu dohody o rukojemníkoch“.

"Izrael vyhodnocuje poznámky a svoju odpoveď odovzdá sprostredkovateľom," dodáva stručné vyhlásenie.

Hamas neskôr potvrdil, že predložil svoje najnovšie požiadavky a vydal vyhlásenie, že „chce dosiahnuť dohodu o zastavení vojny a naša komunikácia s mediátormi pokračuje“. "S sprostredkovateľmi sme si vymenili niekoľko nápadov s cieľom zastaviť vojnu a úplné stiahnutie sa z Pásma Gazy," uviedla teroristická skupina s tým, že je flexibilná vo svojich požiadavkách, zatiaľ čo podľa nich Izrael sa "snaží klamať a vyhýbať sa im."

Izraelskí vojaci pôsobia v pásme Gazy na nedatovanej fotografii zverejnenej 3. júla 2024
Izraelskí vojaci pôsobia v pásme Gazy na nedatovanej fotografii zverejnenej 3. júla 2024
Zdroj: The Times Of Israel / Israel Defense Forces

V neskoršom vyhlásení Hamas uviedol, že jeho vodca politbyra Ismail Haniyeh so sídlom v Katare hovoril s mediátormi v Katare a Egypte o myšlienkach, o ktorých sa diskutuje. Dodala, že o najnovšom vývoji sa viedli aj rozhovory s tureckými predstaviteľmi. "Hnutie sa v pozitívnom duchu vysporiadalo s obsahom prebiehajúcich rokovaní," uviedlo.

Viac ako šesťmesačné rokovania, ktoré viedli sprostredkovatelia vrátane USA, Kataru a Egypta, opakovane neviedli k dohode, ktorá by umožnila prepustenie 116 rukojemníkov unesených 7. októbra, o ktorých sa predpokladá, že zostávajú v zajatí v Gaze. prímerie alebo prímerie v bojoch v Gaze a prepustenie stoviek palestínskych bezpečnostných väzňov.

Aktuálna verzia dohody v hre je založená na návrhu zverejnenom koncom mája v prejave prezidenta Joea Bidena, postavenom na trojfázovom dlhodobom izraelskom pláne. Po viac ako mesiaci sa však zdá, že rokovania dosiahli len malý pokrok.

Hamas 11. júna predložil svoju odpoveď na izraelský návrh, ktorý USA odsúdili za to, že obsahoval desiatky pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov, vrátane niektorých, ktoré sa vrátili k doložkám, s ktorými už Hamas súhlasil, a iných, ktoré boli považované za neprijateľné. 12. júna americký minister zahraničných vecí Antony Blinken povedal, že niektoré z jeho zmien „nefungujú“.

V nasledujúcich týždňoch sprostredkovatelia pracovali na tom, aby Hamas stiahol niektoré z jeho požiadaviek – aj keď ministerstvo zahraničia minulý týždeň po prvýkrát uviedlo, že Hamas „odmietol predložený návrh“ – čo viedlo k novej odpovedi, ktorú v stredu predložila teroristická skupina. Vysoký izraelský predstaviteľ uviedol, že nová odpoveď bola dostatočne pozitívna na to, aby rokovania po niekoľkých týždňoch patovej situácie umožnili napredovať. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Times Of Israel. Foto: CNN / AFP / Getty Images / Omar Al-Qattaa
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies