Izraelská kontrarozviedka začala pre obavy z odvety s prípravami vládneho bunkra

NETKY.SK • 5 August 2024, 14:36 • 2 min
Izraelská kontrarozviedka začala pre obavy z odvety s prípravami vládneho bunkra

JERUZALEM - Izraelská bezpečnostná služba známa ako Šin Bet začala v obave z odvetného útoku Iránu s prípravami podzemného bunkra v Jeruzaleme, v ktorom môžu počas vojny pôsobiť vysokí predstavitelia štátu. Informovali o tom izraelské spravodajské portály Walla a Ynet News.

slovakia

left justify in out

Bunker, ktorý sám osebe vybudovali už zhruba pred dvomi dekádami, dokáže odolať zásahom z celého radu existujúcich zbraní, má možnosti velenia a riadenia a je prepojený so sídlom ministerstva obrany v Tel Avive, uvádza Walla.

Zariadenie je známe ako Národné riadiace centrum. Od začiatku vojny v Pásme Gazy, ktorú vyvolal útok militantného hnutia Hamas na južný Izrael 7. októbra 2023, ho vládny kabinet nepoužil.

Jeho príprava v tomto čase môže signalizovať závažnosť hrozby zo strany Iránu a Hizballáhu najmä vzhľadom na to, že sa nevyužíval ani počas aprílového útoku Iránu na Izrael. Pripomeňme, že Teherán vtedy vypustil na židovský štát viac ako 300 rakiet a bezpilotných lietadiel, z ktorých drvivú väčšinu Izrael a jeho spojenci zachytili.

Podľa portálu Walla dal zariadenie prichystať priamo predseda vlády Benjamin Netanjahu na potenciálny pobyt v čase, keď eskaluje napätie v dôsledku likvidácie vysokých predstaviteľov dvoch milícií na Strednom východe – šéfa Hamasu Ismáíla Haníjujedného z veliteľov šiitských milícií Hizballáh v južnom a východnom Libanone Fuáda Šukra.

Ynet konkretizoval, že bunker, ktorý sa má nachádzať v Jeruzalemských vrchoch, vybudovali za cenu miliárd šekelov po skončení druhej libanonskej vojny v roku 2006.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Walla, Ynet News, Foto: Türkiye Today / JDN
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies