Izraelský minister varuje pred útokom Iránu na olympijských hrách

NETKY.SK • 26 Júl 2024, 17:31 • 2 min
Izraelský minister varuje pred útokom Iránu na olympijských hrách

PARÍŽ - Izraelský minister zahraničia Jisrael Kac v liste adresovanom francúzskemu náprotivku Stéphanu Séjournému vyjadril obavy, že izraelskí športovci a turisti by sa mohli počas letných olympijských hier v Paríži stať terčom teroristických útokov. Informoval o tom napríklad server Times of Israel alebo The Jewish Chronicle Z listu nevyplýva, či má Izrael nejaké konkrétne informácie o hroziacich útokoch. Olympiáda začína v Paríži v piatok a skončí 11. augusta.

slovakia

left justify in out

"Isté spravodajské informácie naznačujú, že iránski agenti a ďalšie teroristické skupiny plánujú zaútočiť na členov izraelskej delegácie a izraelských návštevníkov. To podčiarkuje náš (izraelský a francúzsky) spoločný záujem zaistiť bezpečnosť všetkých účastníkov (olympiády)," citujú médiá z listu.

Letné olympijské hry v Paríži začínajú tento piatok a bezpečnostné opatrenia vo francúzskom hlavnom meste dosahujú historické maximum. V uliciach každodenne hliadkuje viac ako 30 000 ozbrojených policajtov. Ďalších 25.000 členov súkromných ochraniek a 18.000 francúzskych vojakov sa k nim pripojí v deň začatia. Významné pamiatky a ich okolie Paríž uzavrel.

Jisrael Kac bezpečnostný prístup Paríža v liste pochválil. "Rád by som vyjadril neskonalý vďaku za vynikajúce bezpečnostné opatrenia, ku ktorým francúzska vláda pristúpila, aby zaistila bezpečnosť našej delegácie a turistov. Je to jasný dôkaz odhodlania prezidenta (Emmanuela) Macrona a francúzskej vlády čeliť týmto nepriateľským živlom, ktoré chcú podkopať legitim olympiáde," komentoval šéf diplomacie židovského štátu.

Francúzsky minister vnútra v demisii Gérald Darmanin v minulých dňoch uviedol, že Francúzsko poskytne ochranu 88 športovcom a tiež rozhodcom z Izraela, a to po celú dobu ich pobytu na území hostiteľskej krajiny. Darmanin to vysvetlil tým, že reprezentanti Izraela sú častejšie terčom útokov, a pripomenul aj udalosti z olympijských hier v Mníchove v roku 1972, keď palestínske komando zavraždilo 11 izraelských atlétov. Minister ale dodal, že Francúzsko chce chrániť všetkých účastníkov hier.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Times of Israel / The Jewish Chronicle, Foto: The Hollywood Reporter / Getty Images
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies