J. Kórea v reakcii na balóny KĽDR obnovila propagandistické vysielanie

NETKY.SK • 19 Júl 2024, 19:08 • 2 min
J. Kórea v reakcii na balóny KĽDR obnovila propagandistické vysielanie

SOUL - Južná Kórea vo štvrtok večer obnovila propagandistické vysielanie cez hranice smerom do Severnej Kórey (KĽDR), a to v reakcii na opätovné vypúšťanie balónov s odpadkami zo strany KĽDR.

slovakia

left justify in out

Juhokórejské vysielanie cez hraničné reproduktory prebiehalo od štvrtka večera do piatka rána v oblastiach, kde sa vyskytli balóny z KĽDR. Podľa očakávaní by toto vysielanie mohlo vyvolať silnú reakciu KĽDR, ktorá je mimoriadne citlivá na akékoľvek pokusy o podkopanie jej politického systému zvonku.

Južná Kórea uviedla, že KĽDR vo štvrtok popoludní vypustila smerom na juh približne 200 balónov. Išlo už o siedme vypustenie balónov od konca mája. Balóny, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou niesli odpad, smerovali k husto obývanej severnej časti provincie Kjonggi, ktorá obklopuje Soul.

Odhaduje sa, že KĽDR od konca mája vypustila už viac ako 2000 balónov s odpadkami. Ide o reakciu na letáky kritické voči Pchjongjangu, ktoré posielajú severokórejskí prebehlíci a aktivisti z Južnej Kórey.

Juhokórejskí predstavitelia zatiaľ neposkytli bližšie informácie o tom, či bude armáda vysielať propagandistické správy vždy, keď KĽDR vypustí balóny. Uviedli však, že táto možnosť je súčasťou ich operačnej stratégie.

Napätie medzi Kóreami v posledných mesiacoch rastie. Dôvodom sú severokórejské raketové testy a rozsiahle americko-juhokórejské vojenské cvičenia, ktoré KĽDR vníma ako prípravu na inváziu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: AP, Johnap, Foto: ABC News / AP Photo / Ahn Young-joon
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies