Japonsko: Tajfún Šan-šan prináša prívalové dažde. Varovania pred záplavami a zosuvmi pôdy + VIDEO

NETKY.SK • 30 August 2024, 08:17 • 2 min
Japonsko: Tajfún Šan-šan prináša prívalové dažde. Varovania pred záplavami a zosuvmi pôdy + VIDEO

FUKUOKA - Tajfún Šan-šan zaplavil v piatok prívalovými dažďami veľké časti Japonska, čo vyvolalo varovanie pred záplavami a zosuvmi pôdy stovky kilometrov od centra búrky, zastavilo cestovné služby a zatvorilo výrobu vo veľkých továrňach.

slovakia

left justify in out

V juhozápadnom regióne Kjúšú, kde vo štvrtok dopadla na pevninu podľa úradov jedna z najsilnejších búrok, aké kedy tento región zasiahli, sa obyvatelia mesta Fukuoka schovávali, ulice boli tiché a obchody zatvorené.

Univerzitná študentka Kokoro Osoegawa (21), ktorá sa ukryla pri vchode do dažďom sužovaného, ​​opusteného nákupného centra neďaleko mestskej železničnej stanice, sa snažil dostať domov. "Kvôli tajfúnu nejazdia žiadne vlaky, takže po mňa prídu rodičia. Zostala som v dome kamaráta a potom som prišla sem. Myslela som si, že tam budú nejaké vlaky, ale žiadne nie sú," povedala. "Nikdy predtým som nezažila, aby všetky vlaky zastavovali," dodala.

Najmenej traja ľudia zahynuli a 78 bolo zranených pri incidentoch súvisiacich s búrkami v posledných dňoch, podľa agentúry pre riadenie katastrof.

Nárazy s rýchlosťou až 50 metrov za sekundu (180 km za hodinu/112 mph), dostatočne silné na to, aby prevalili idúce nákladné autá, sa tajfún o 8:45 (2345 GMT) pohyboval v blízkosti pobrežného mesta Kunisaki v prefektúre Oita. severovýchod, podľa úradov.

Podľa Kyushu Electric Power Co. je na Kjúšú bez elektriny približne 125 000 domácností v siedmich prefektúrach.

Teplý a vlhký vzduch prúdiaci okolo tajfúnu však priniesol aj silné dažde v oblastiach vzdialených od hlavného telesa, čo je podľa úradov znepokojujúce vzhľadom na jeho pomalší pohyb po krajine, ako sa očakávalo.

Oznámenia s odporúčaním obyvateľov, aby boli pripravení na evakuáciu, dostali viac ako 4 milióny ľudí po celej krajine, najmä v ťažko zasiahnutej oblasti Kjúšú, ale tak ďaleko, ako je hlavné mesto Tokio a neďaleká Jokohama. Úrady v Jokohame uviedli, že v niektorých oblastiach hrozia zosuvy pôdy v dôsledku silného dažďa.

Do štvrtka však bolo evakuovaných len asi 30 000 ľudí, najmä na Kjúšú, uviedol minister pre zvládanie katastrof Jošifumi Matsumura.

Po presune z Kjúšú sa očakávalo, že sa búrka okolo víkendu priblíži k centrálnym a východným regiónom, ktoré zahŕňajú Tokio, uviedla meteorologická agentúra.

Tajfún Shanshan je najnovším systémom drsného počasia, ktorý zasiahol Japonsko po tajfúne Ampil, ktorý tiež viedol k výpadkom prúdu a evakuáciám začiatkom tohto mesiaca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, Foto: Reuters / Kyodo
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies