Japonský polostrov Noto v troskách: ZÁPLAVY si vyžiadali 6 životov v oblasti zasiahnutej zemetrasením +VIDEO

NETKY.SK • 23 September 2024, 08:04 • 2 min
Japonský polostrov Noto v troskách: ZÁPLAVY si vyžiadali 6 životov v oblasti zasiahnutej zemetrasením +VIDEO

TOKIO - Na japonskom polostrove Noto bolo potvrdených najmenej šesť mŕtvych po záplavách, ktoré zasiahli oblasť, ktorá sa stále spamätáva z veľkého zemetrasenia spred deviatich mesiacov.

slovakia

left justify in out

Cez víkend oblasť zasiahol silný dážď, pričom v meste Wajima bolo za 72 hodín zaznamenaných viac ako 540 milimetrov zrážok, čo je najvýdatnejší nepretržitý dážď od doby, keď sú k dispozícii porovnávacie údaje.

Región sa stále spamätáva zo zemetrasenia s magnitúdou 7,5 z 1. januára, ktoré prevrátilo budovy, spôsobilo zosuvy pôdy a vyvolalo rozsiahly požiar.

Denník Japan Times a verejnoprávna televízia NHK uviedli, že zahynulo šesť ľudí - päť vo Wajime a jeden v neďalekom Suzu.

Podľa NHK bolo nezvestných alebo nezvestných najmenej osem ľudí vrátane 14-ročnej stredoškoláčky.

Podľa regionálnej vlády Ishikawa povodňová voda zaplavila núdzové obydlia postavené pre tých, ktorí prišli o svoje domovy počas zemetrasenia, pri ktorom zahynulo najmenej 374 ľudí. Niektorí z nezvestných boli robotníci na stavebných projektoch súvisiacich so zemetrasením.

Na snímke z 21. septembra 2024 je rozvodnená rieka Hakka v meste Wajima v prefektúre Ishikawa v strednom Japonsku po silnom daždi.
Na snímke z 21. septembra 2024 je rozvodnená rieka Hakka v meste Wajima v prefektúre Ishikawa v strednom Japonsku po silnom daždi.
Zdroj: Kyodo News

Podľa ministerstva pôdohospodárstva, infraštruktúry, dopravy a cestovného ruchu sú štyria robotníci, ktorí vykonávali sanačné práce po zemetrasení v meste Wajima, nezvestní, pravdepodobne ich zavalil zosuv pôdy.

Podľa úradov búrka prerušila dodávku elektrickej energie do viac ako 6 200 domácností.

Ishikawa zažila 1. januára ničivé a nešťastné udalosti, keď polostrov Noto zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdou 7,5, ktoré zabilo stovky ľudí a spôsobilo rozsiahle škody.

Dočasné obydlia postavené pre ľudí, ktorí prišli o svoje domovy počas zemetrasenia, boli cez víkend obklopené niekoľkometrovou kalnou záplavovou vodou, ukázali fotografie. Zemetrasenia spôsobujú nestabilitu pôdy a náchylnosť na ďalšie zosuvy, najmä po silných dažďoch.

Meteorologická agentúra v nedeľu znížila stupeň varovania, ale požiadala obyvateľov, aby zostali v stave vysokej pohotovosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Al Jazeera, CNN, Foto: Kyodo News
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies