Jednoduché tipy na zlepšenie nálady: Čo odporúča Úrad verejného zdravotníctva?

NETKY.SK • 12 Október 2024, 14:03 • 2 min
Jednoduché tipy na zlepšenie nálady: Čo odporúča Úrad verejného zdravotníctva?

BRATISLAVA - Pri príležitosti Svetového dňa duševného zdravia priniesol Úrad verejného zdravotníctva SR niekoľko praktických rád, ako si zlepšiť náladu. Pohyb, pobyt na slnku, prejavy vďačnosti či jednoduché dýchacie techniky môžu prispieť k vašej duševnej pohode.

slovakia

left justify in out

Pri príležitosti Svetového dňa duševného zdravia, ktorý si pripomíname každý rok, Úrad verejného zdravotníctva SR priniesol niekoľko jednoduchých a praktických tipov, ako si zlepšiť náladu a celkovú psychickú pohodu.

Jednou z hlavných odporúčaných aktivít je pohyb, či už formou cvičenia alebo prechádzky na čerstvom vzduchu. Tieto aktivity nielenže prospievajú fyzickému zdraviu, ale aj duševnému, pretože podporujú uvoľňovanie endorfínov, hormónov šťastia.

Zároveň je veľmi prospešný pobyt na slnku, ktorý stimuluje produkciu serotonínu, čo môže mať pozitívny vplyv na náladu a energiu.

ÚVZ SR tiež odporúča robiť dobré skutky pre iných. Ak niekomu zlepšíte deň, zlepší sa aj vaša vlastná nálada. Ďalším tipom je venovať si čas na niečo príjemné, čo vás poteší – môže to byť chutné jedlo, malý darček pre seba alebo oddych pri obľúbenej aktivite.

Významnú úlohu zohráva aj vďačnosť. Napísať si tri veci, za ktoré sme vďační, môže pomôcť sústrediť sa na pozitívne aspekty života. Tento postoj má moc zlepšiť náladu a zvýšiť pocit šťastia.

Pre tých, ktorí preferujú praktické riešenia, môže zlepšiť náladu aj upratovanie. Aj keď to nemusí znieť lákavo, čistý a usporiadaný priestor dokáže vytvoriť pocit uspokojenia a pokoja.

Nakoniec ÚVZ SR odporúča jednoduchú, ale účinnú techniku na upokojenie mysle – dýchanie.

Stačí zavrieť oči a sústrediť sa na pomalý nádych nosom a výdych ústami. Tento krátky cvičný moment pomáha dosiahnuť vyrovnanosť a sústredenie.

Tieto malé, ale účinné kroky môžu významne prispieť k zlepšeniu nálady a celkovej pohody, a to nielen počas Svetového dňa duševného zdravia, ale každý deň.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: ÚVZ SR, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies