Jeseň je obľúbeným obdobím gurmánov, ktoré ponúka veľa chutných a výživných sezónnych ingrediencií, ovocia, zeleniny, plodov, ale kedy chutí aj červené mäso, rôzne dezerty či lahodné omáčky, ktoré osladia a zahrejú chladné jesenné večery.
Pečená zelenina, tekvica, jablká, mäsá, či zelenina na rôzne pestré spôsoby – to všetko si k sebe doslova pýta skvelého spoločníka v podobe kvalitního vína. Keď si k dobrému jesennému obedu, večeri či dezertu vyberiete to správne víno, dlhé októbrové a novembrové večery sa môžu stať skutočným zážitkom.
Tekvica – kráľ jesene
Správna jeseň sa nezaobíde bez tekvice. Od krémových tekvicových polievok cez tekvicový koláč až po pečenú tekvicu – tento chutný, zdravý a výživný plod je synonymom jesene. Pokiaľ ide o kombináciu tekvice a vína, existuje niekoľko skvelých možností. K jedlám z tekvice sa dokonale hodí Tramín s tónmi kvetov, ovocia, medu, tekvicové polievky skvele doplní Chablis alebo Vioginier.
Jablko - všestranný poklad prírody
Ďalším symbolom jesene sú, samozrejme, jablká. Tieto zdravotné bomby sú najlepšie práve začiatkom jesene. Sú neuveriteľne všestranné, chutia surové, v marmeládách, pyré, s mäsovými jedlami… Klasický jablkový koláč perfektne doplní Rízling rýnsky s vôňou zeleného jablka, jazmínu, citrusov, ktorý dokonale zvýrazní chuť jabĺk, alebo delikátny aromatický Muškát.
Zemiaky – stará dobrá klasika
Zemiaky, či už klasické, alebo batáty, sú univerzálnou zeleninou, ktorú môžete zaradiť do svojho jesenného jedálneho lístka, či už ich máte radi pečené, smažené, roztlačené, alebo nakrájané na hranolčeky. Sladké zemiaky majú zemitú chuť a často sa pripravujú s viacerými koreninami, preto hľadajte víno korenisté, s dostatočnou kyslosťou na osvieženie chuti, napríklad Rízling rýnsky s vysokým obsahom kyselín.
Huby na rôzne spôsoby
Prevažná väčšina voľne rastúcich húb má sezónu na jeseň. Huby sú chutným občerstvením samotné, grilované na maslovom cesnakovom toaste, v rizotách, omáčkach alebo ako príloha k mäsovým pokrmom, pripraveným na rôzne spôsoby. Huby sa výborne kombinujú s Chardonnay. Ak dávate prednosť červenému vínu, vyskúšajte Rulandské modré.
Chrumkavá husacina ako oslava jesene
Hus k jesenným hodovaniam neoddeliteľne patrí. Jej mäso má výraznejšiu chuť ako kura či morka, a je aj o niečo tučnejšia, preto k nej treba hľadať vína s primeranou úrovňou acidity.
Pokojne siahnite po takých talianskych klasikách ako je Barolo, Barbaresco, ktoré majú bohatú štruktúru a kyselinu, ktorá dobře vyváži chuť husaciny. K husi, či kačke so sladkými zemiakmi a červenou kapustou sa výborne hodí aj Rulandské modré.
Bohaté červené mäsá
Divina, zverina, hovädzia sviečkovica a iné červené mäso sú bohaté jedlá, ku ktorým sa prirodzene hodí bohaté, plné červené víno. Výborne ich doplní Merlot s bohatou štruktúrou či Cabernet sauvignon s plným telom, tanínmi, tónmi korenia a čokolády.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies