Jozef Božik: Zámer budovať ZMOS ako platformu, ktorá spája, sa darí plniť

NETKY.SK • 29 Máj 2024, 10:06 • 2 min
Jozef Božik: Zámer budovať ZMOS ako platformu, ktorá spája, sa darí plniť

BRATISLAVA - Zámer budovať Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) ako platformu, ktorá pomáha, chráni a spája, sa darí plniť. Predseda združenia a primátor Partizánskeho Jozef Božik to zhodnotil v úvodnom prejave 36. snemu ZMOS-u v Bratislave, na ktorom sa stretlo okolo 800 delegátov. ZMOS označil za jediného skutočného reprezentanta samospráv na Slovensku.

slovakia

left justify in out

„Snem bude o bilancovaní, o tom, čo sme za 370 dní spoločne dosiahli," vyhlásil Jozef Božik. Vyzdvihol rozšírenie združenia na 113 miest s novými členmi Bytčou a Kremnicou, ale aj pristúpenie obce Lendak. Čoskoro by sa podľa neho mohlo pridať k združeniu aj mesto Dunajská Streda.

Predseda ZMOS-u avizoval aj diskusiu so slovenskými samosprávami v Rumunsku, Srbsku, Maďarsku a Chorvátsku, ktorým by chceli ponúknuť asociované členstvo.„Je okolo 30 obcí, ktoré by chceli mať oveľa väčší kontakt so Slovenskou republikou," vysvetlil.

Pripomenul, že pred parlamentnými voľbami sa podarilo naplniť cieľ rokovať o prioritách ZMOS-u so všetkými politickými stranami s podporou nad päť percent voličov. S viacerými uzavrelo združenie memorandá. Odrazilo sa to podľa neho aj po voľbách. Ako poukázal, už deň po menovaní vlády sa konali prvé konzultácie na ministerstve dopravy k zámeru odložiť novelu stavebnej legislatívy.

V uplynulých mesiacoch združenie riešilo aj oddialenie zavedenia mechanicko-biologickej úpravy odpadu, posunutie optimalizácie siete nemocníc či zachovanie detských ambulantných pohotovostí. Ocenil diskusiu s vládou o eurofondoch. Za veľkú tému označil otázku programu rozvoja vidieka.

V príhovore Jozef Božik vyzdvihol komunikáciu s rezortom vnútra, s ktorým sa rieši napríklad nedostatok poriadkových policajtov. Hovoril aj o príprave modernizácie verejnej správy. Z uplynulého obdobia pripomenul zmenu stanov združenia či novú spoluprácu s vysokými školami. Pomenoval aj viaceré pretrvávajúce výzvy či otvorené otázky, napríklad pri financovaní sociálnych služieb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: ZMOS, Foto: ZMOS
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies