Juhoafrická republika: Masívne prívalové dažde pripravili o život už 12 ľudí + VIDEÁ

NETKY.SK • 4 Jún 2024, 14:10 • 5 min
Juhoafrická republika: Masívne prívalové dažde pripravili o život už 12 ľudí + VIDEÁ

JOHANNESBURG - Najmenej 12 ľudí zomrelo v dôsledku povodní spôsobených prívalovými dažďami na východnom pobreží Juhoafrickej republiky (JAR). Informovala o tom AFP.

slovakia

left justify in out

Z oblasti Nelson Mandela Bay evakuovali viac ako 2 000 ľudí, a to najmä z provizórnych obydlí v slumoch. Miestne úrady už spustili verejnú zbierku a žiadajú najmä o oblečenie, jedlo a deky.
 
"Počet obetí v provincii Východné Kapsko je v súčasnosti sedem," uviedol hovorca samosprávy metropolitnej oblasti Nelson Mandela Bay.
 
V oblasti prístavného mesta Durban v susednej provincii KwaZulu-Natal prišlo o život päť ľudí a 12 je zranených. Vo vyhlásení o tom informovala provinčná vláda, ktorá zároveň vyzýva na ostražitosť v tejto oblasti.
 
Počas pondelňajšej noci zasahovali záchranné zložky v oboch postihnutých provinciách. Na fotografiách zverejnených úradmi bolo vidno zrútené domy, zaplavené cesty či popadané stromy. Na niektorých miestach došlo aj k výpadkom elektriny.
 
V roku 2022 zasiahli mesto Durban a jeho okolie najhoršie povodne v histórii JAR. Zosuvy pôvody vtedy usmrtili viac ako 400 ľudí a spôsobili škody vo výške niekoľkých miliónov dolárov.
 
Národný meteorologický úrad uvádza, že nad územím JAR bude pretrvávať systém nízkeho tlaku a s ním súvisiace prívalové dažde. Ochladenie však môže priniesť aj krúpy či silný vietor a vo vyšších polohách môže aj nasnežiť.
 
Meteorológovia vydali výstrahu v štyroch provinciách JAR z celkového počtu deväť.

obrazok
Zdroj: citizen.co.za
obrazok
Zdroj: msn.com


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: AFP, Foto: citizen.co.za
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies