Južná Kórea zvažuje vyslanie vojenského personálu na Ukrajinu po správach o severokórejskej podpore Ruska + VIDEO

NETKY.SK • 23 Október 2024, 16:20 • 2 min
Južná Kórea zvažuje vyslanie vojenského personálu na Ukrajinu po správach o severokórejskej podpore Ruska + VIDEO

SOUL - Južná Kórea zvažuje vyslanie vojenského personálu na Ukrajinu v reakcii na správy o nasadení severokórejských jednotiek na podporu Ruska, uviedla agentúra Yonhap. Soul by mohol poslať spravodajské tímy na analýzu taktiky severokórejských špeciálnych síl. Zároveň sa diskutuje aj o možnosti poskytnutia ozbrojenej podpory Ukrajine.

slovakia

left justify in out

Južná Kórea môže vyslať na Ukrajinu vojenský personál a poskytnúť ozbrojenú podporu po správach o pomoci severokórejských jednotiek Rusku, informovala agentúra Yonhap.

Juhokórejský tím by bol schopný analyzovať vojnovú taktiku a bojové schopnosti Pchjongjangu.

Vláda v Soule údajne zvažuje aj poskytnutie ozbrojenej podpory Ukrajine. Doteraz Soul posielal Kyjevu len humanitárnu pomoc, hoci sa objavili správy, že Južná Kórea nepriamo dodala Ukrajine delostrelecké granáty prostredníctvom USA.

Od ruskej invázie na Ukrajinu sa vývoz juhokórejskej obrannej techniky výrazne zvýšil. Jeden z jej najväčších zbrojných obchodov sa uskutočnil v roku 2022 prostredníctvom rámcovej dohody s Poľskom v hodnote viac ako 20 miliárd EUR po vypuknutí vojny na Ukrajine.

Minulý týždeň špionážna agentúra Soulu uviedla, že Severná Kórea tento mesiac vyslala do Ruska približne 1 500 príslušníkov špeciálnych jednotiek, aby sa zúčastnili na vojne na Ukrajine. Podľa spravodajského zdroja sa očakáva, že Sever vyšle celkovo 12 000 vojakov z elitnej jednotky špeciálnych síl.

"Existuje možnosť, že na Ukrajinu bude vyslaný personál, ktorý bude monitorovať taktiku a bojové schopnosti severokórejských špeciálnych jednotiek vyslaných na podporu Ruska," uviedol zdroj.

V prípade nasadenia sa očakáva, že tím bude zložený z vojenského personálu spravodajských jednotiek, ktorý by mohol analyzovať severokórejskú taktiku na bojisku alebo sa zúčastňovať na výsluchoch zajatých Severokórejčanov.

Na televíznej stanici v Soule sa 20. októbra 2024 vysiela správa o vyslaní severokórejských vojakov do Ruska.
Na televíznej stanici v Soule sa 20. októbra 2024 vysiela správa o vyslaní severokórejských vojakov do Ruska.
Zdroj: Johnap


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Euronews, Johnap, Foto: UNITED24 Media
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies