K otváraciemu ceremoniálu na olympiáde v Paríži sa vyjadril Vatikán. Volá po rešpekte

NETKY.SK • 5 August 2024, 15:09 • 2 min
K otváraciemu ceremoniálu na olympiáde v Paríži sa vyjadril Vatikán. Volá po rešpekte

VATIKÁN - V sobotu Vatikán uviedol, že ho zarmútila scénka na otváracom ceremoniáli olympijských hier v Paríži, ktorá parodovala obraz Leonarda da Vinciho „Posledná večera“.

slovakia

left justify in out

„Svätá stolica bola zarmútená niektorými scénami na otváracom ceremoniáli olympijských hier v Paríži a nemôže sa nepripojiť k hlasom, ktoré sa v posledných dňoch ozývajú a vyjadrujú poľutovanie nad urážkou mnohých kresťanov a veriacich iných náboženstiev,“ uviedol Vatikán vo víkendovom tlačovom vyhlásení vydanom vo francúzštine.

V scéne pripomínajúcej slávne dielo talianskeho umelca stvárnili učeníkov Ježiša Krista drag queens či transgenderová modelka a takmer nahý spevák napodobňoval gréckeho boha vína Dionýza.

„Na prestížnom podujatí, kde sa celý svet spája okolo spoločných hodnôt, by nemali byť narážky zosmiešňujúce náboženské presvedčenie mnohých ľudí. Sloboda prejavu, ktorá samozrejme nie je spochybňovaná, nachádza svoju hranicu v rešpekte voči iným,“ uviedol ďalej Vatikán.

Umelecký šéf ceremoniálu Thomas Jolly odmietol, že by kritizovaná scéna mala byť paralelou k Poslednej večeri. Jeho zámerom bolo vraj osláviť diverzitu a vzdať hold hodovaniu a francúzskej gastronómii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, Foto: timesofisrael.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies