Kalifornské mesto postihli devastujúce zosuvy pôdy

NETKY.SK • 5 September 2024, 13:12 • 2 min
Kalifornské mesto postihli devastujúce zosuvy pôdy

RANCHO PALOS VERDES - Kalifornské mesto postihnuté zosuvmi pôdy bolo v ohrození celé desaťročia a posúvanie sa nemusí dať zastaviť. Rancho Palos Verdes, pobrežná komunita v oblasti Los Angeles, by sa dala opísať ako geologická časovaná bomba.

slovakia

left justify in out

Bohaté mesto leží na strmých útesoch s výhľadom na Tichý oceán, ktoré sa už stovky rokov pomaly posúvajú a ustupujú. Teraz sa tento pohyb zrýchľuje. Zatiaľ čo v minulých rokoch sa pôda posúvala o 8 cm ročne, v júli až auguste sa na niektorých miestach posúvala o 13 cm za týždeň.

Následné zosuvy pôdy roztrhali prímorské sídla, pokrivili cesty a donútili dodávateľa verejných služieb Southern California Edison prerušiť dodávku elektriny do takmer 250 domov, aby sa zabránilo možnosti vzniku požiarov.

"Osem centimetrov za rok je merateľná hodnota a museli opraviť cestu, ktorá prechádza cez túto oblasť, ale teraz sa pohybuje tak rýchlo, že museli uzavrieť niekoľko ciest, vypnúť dodávky plynu a prerušiť dodávku elektriny," povedal Eric Fielding, geofyzik z Laboratória prúdového pohonu NASA v Pasadene v Kalifornii. "Je to šialené, ale nemôžete každý týždeň znovu inštalovať elektrické vedenie."

Človek kráča popri škodách spôsobených zosuvom pôdy v Rancho Palos Verdes v Kalifornii 3. septembra 2024.
Človek kráča popri škodách spôsobených zosuvom pôdy v Rancho Palos Verdes v Kalifornii 3. septembra 2024.
Zdroj: Yahoo

V štvrti Portuguese Bend v Rancho Palos Verdes bude 140 domov bez prúdu na neurčito a približne 60 domov v mestskej časti Seaview bude bez prúdu týždeň alebo dlhšie.

Guvernér Gavin Newsom v utorok vyhlásil v meste stav ohrozenia.

Podľa odborníkov je táto situácia nešťastným vyvrcholením intenzívnych dažďov za posledné dva roky. Polostrov Palos Verdes sa skladá zo slabých skál a ílovitých vrstiev, ktoré bránia správnemu odtoku vody pod zemou. V obdobiach silných dažďov alebo vysokej tektonickej aktivity sa tak môžu útesy zosunúť, čím sa neustále, pomaly sa pohybujúce zosuvy pôdy zmenia na katastrofu.

Letecký pohľad na škody spôsobené zosuvmi pôdy v Rancho Palos Verdes v Kalifornii 3. septembra.
Letecký pohľad na škody spôsobené zosuvmi pôdy v Rancho Palos Verdes v Kalifornii 3. septembra.
Zdroj: Yahoo

Zatiaľ nie je jasné, čo sa dá urobiť, ak vôbec niečo, aby sa zastavil pohyb pôdy. "Základná fyzika hovorí, že keď sa teleso dá do pohybu, chce v ňom zostať," povedal Jonathan Godt, koordinátor programu pre nebezpečenstvo zosuvov v Geologickej službe USA.

Hrozba pre Rancho Palos Verdes nie je nová. Podľa vedcov sa pôda pod mestom pohybuje už stovky rokov, ale bola väčšinou stabilná, kým projekt výstavby cesty v 50. rokoch minulého storočia nevyvolal zrýchlenie zosuvu.

"V 50. rokoch sa zosuv pohyboval ešte rýchlejšie ako dnes," povedal Fielding, "ale podarilo sa ho do veľkej miery stabilizovať vŕtaním studní a odčerpávaním vody."

Silné dažde na začiatku tohto roka a v minulom roku spôsobili, že sa rýchlosť zosúvania opäť zvýšila.

Rancho Palos Verdes už čelí komplikáciám pri potenciálnych snahách o zmiernenie pohybu pôdy. Minulý mesiac mesto uviedlo, že v oblasti odhalilo ešte hlbší zosuv pôdy, ktorý je tiež aktívny. Úradníci uviedli, že tento pohyb v hĺbke viac ako 300 metrov je príliš rýchly a príliš hlboko pod zemou na to, aby bolo možné vykopať kanalizáciu a čerpadlá na odčerpávanie vody.

Starosta mesta Rancho Palos Verdes John Cruikshank uviedol, že po vyhlásení núdzového stavu pôjdu vyčlenené peniaze na pomoc mestskej samospráve a na odstraňovanie následkov zosuvu pôdy, ale nie jednotlivým majiteľom domov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: NBC News, Foto: Yahoo
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies