Katastrofálne zlyhanie nového ruského raketového systému Sarmat: EXPLÓZIA počas testovacieho štartu +VIDEO

NETKY.SK • 24 September 2024, 10:35 • 2 min
Katastrofálne zlyhanie nového ruského raketového systému Sarmat: EXPLÓZIA počas testovacieho štartu +VIDEO

MOSKVA - Ruská interkontinentálna balistická raketa Sarmat, známa na Západe ako Satan II, údajne utrpela „katastrofálne zlyhanie“ počas testovacieho štartu, ako naznačujú analýzy satelitných snímok.

slovakia

left justify in out

Podľa analýzy satelitných snímok miesta odpálenia sa zdá, že Rusko utrpelo "katastrofálnu poruchu" pri skúške svojej rakety Sarmat, ktorá je kľúčovou zbraňou v rámci modernizácie jeho jadrového arzenálu.

Na snímkach, ktoré 21. septembra zachytila spoločnosť Maxar Technologies, je vidieť kráter široký približne 60 metrov na štartovacom sile na kozmodróme Pleseck v severnom Rusku. Odhaľujú rozsiahle poškodenie, ktoré nebolo viditeľné na snímkach urobených začiatkom mesiaca.

Medzikontinentálna balistická raketa RS-28 Sarmat je kľúčovou zbraňou v rámci modernizácie ruského jadrového arzenálu. Je navrhnutá tak, aby mohla zasiahnuť ciele v USA alebo Európe vzdialené tisíce kilometrov, ale jej vývoj sprevádzali meškania a neúspechy pri testovaní.

"Podľa všetkých indícií to bol neúspešný test. Je to veľká diera do zeme," povedal Pavel Podvig, analytik so sídlom v Ženeve, ktorý vedie projekt Ruské jadrové sily. "Došlo k vážnemu incidentu s raketou a silom."

Timothy Wright, výskumný pracovník Medzinárodného inštitútu pre strategické štúdie (IISS) v Londýne, uviedol, že zničenie oblasti bezprostredne obklopujúcej raketové silo svedčí o zlyhaní krátko po zapálení. "Jednou z možných príčin je, že prvý stupeň (nosná raketa) sa buď nezapálil správne, alebo došlo ku katastrofickej mechanickej poruche, čo spôsobilo, že raketa spadla späť do sila alebo pristála v jeho tesnej blízkosti a explodovala," povedal pre agentúru Reuters.

obrazok
Objekt v Plesecku na snímke 7. septembra pred testom medzikontinentálnej balistickej rakety Sarmat.
Zdroj: Reuters / Maxar Technologies
obrazok
To isté miesto po teste 21. septembra.
Zdroj: Reuters / Maxar Technologies

Kremeľ postúpil otázky týkajúce sa Sarmat na ministerstvo obrany. Ministerstvo nereagovalo na žiadosť agentúry Reuters o komentár a v posledných dňoch nevydalo žiadne oznámenie o plánovaných testoch Sarmat.

USA a ich spojenci pozorne sledujú vývoj ruského jadrového arzenálu v čase, keď vojna na Ukrajine posunula napätie medzi Moskvou a Západom na najnebezpečnejší bod za viac ako 60 rokov. 

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu prezident Vladimir Putin opakovane vyhlásil, že Rusko má najväčší a najmodernejší jadrový arzenál na svete, a varoval Západ, aby neprekročil hranicu, ktorá by mohla viesť k jadrovej vojne.

35 metrov dlhá raketa RS-28 Sarmat má dolet 18 000 km a hmotnosť viac ako 208 ton. Podľa ruských médií môže niesť až 16 nezávisle zamieriteľných jadrových hlavíc, ako aj hypersonické klzné prostriedky Avangard, nový systém, ktorý podľa Putina nemá konkurenciu u nepriateľov Ruska.

Rusko kedysi tvrdilo, že Sarmat bude pripravený do roku 2018 a nahradí sovietske SS-18, ale termín nasadenia sa opakovane posúval.

Analytik IISS Wright povedal, že neúspech testu nemusí nevyhnutne znamenať, že program Sarmat je ohrozený. "Ide však už o štvrtý neúspech testu Sarmatu po sebe, čo prinajmenšom ešte viac posunie jeho už aj tak oneskorené zavedenie do prevádzky a nanajvýš môže vyvolať otázky o životaschopnosti programu," povedal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Al Jazeera, The Guardian, Foto: Reuters / Maxar Technologies
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies