Koľko sa treba hýbať denne podľa veku? Pozrite si prehľad a overte si, ako ste na tom

NETKY.SK • 5 Júl 2024, 14:21 • 2 min
Koľko sa treba hýbať denne podľa veku? Pozrite si prehľad a overte si, ako ste na tom

Hýbať sa oplatí v každom veku a nikdy nie je neskoro začať. Rezort zdravotníctva pripravil prehľad, koľko pohybovej aktivity je optimálnej podľa veku.

slovakia

left justify in out

Ten, kto sa nehýbe, má dvakrát vyššiu pravdepodobnosť ochorieť na kardiovaskulárne ochorenia, a zároveň o 20 až 30 percent vyššie riziko skoršieho úmrtia v porovnaní s aktívnymi ľuďmi.

Súčasný stav nie je ideálny. Prieskum Európskej komisie Eurobarometer z roku 2022 ukázal, že na Slovensku cvičí a venuje sa športu 35 percent ľudí a necvičí vôbec 43 percent Slovákov.

Inej pohybovej aktivite, ako napríklad práci na záhrade, tancu alebo používaniu bicykla, sa venuje približne 21 percent Slovákov. Pohyb pritom prispieva k prevencii chronických ochorení a má priaznivý vplyv nielen na fyzické, ale aj naše duševné zdravie.

Pravidelná pohybová aktivita pomáha podľa rezortu zdravotníctva zlepšiť svalovú a dychovú kondíciu, posilňuje kosti, znižuje riziko hypertenzie, ischemickej choroby srdca, mŕtvice, cukrovky druhého typu, znižuje riziko rôznych druhov rakoviny, zmierňuje riziko depresie, znižuje riziko pádov a zlomenín a pomáha udržiavať zdravú telesnú hmotnosť.

Rodičia by deťom do jedného roka mali dopriať aspoň tridsať minúť interaktívnych hier v polohe na brušku, pričom tieto aktivity by mali rozložiť do kratších časových intervalov počas dňa.

Deti vo veku jeden až dva roky by sa pohybu mali venovať aspoň 180 minút denne, pričom pohybová aktivita sa neodporúča dlhšie ako jednu hodinu nepretržite.

Deti vo veku troch až štyroch rokov by sa mali aktívne pohybovať 180 minút denne, z toho aspoň hodinu robiť aktivitu v strednej alebo vyššej intenzite, pričom pozeranie televízora by nemalo byť dlhšie ako jednu hodinu.

Pohyb u detí a dospievajúci vo veku 5 až 17 rokov by mal trvať priemerne 60 minút denne. Intenzívne aeróbne aktivity a svaly a kosti posilňujúce aktivity treba zaradiť najmenej trikrát v týždni.

Dospelí vo veku 18 až 65 rokov by mali do svojho plánu zaradiť aspoň 150 až 300 minút aeróbnej aktivity strednej intenzity alebo najmenej 75 až 150 minút aeróbnej aktivity vysokej intenzity týždenne. Je tiež dôležité vykonávať aktivity na posilnenie svalov aspoň dva dni v týždni.

Aeróbne aktivity sú druhy cvičení, ktoré zvyšujú srdcovú frekvenciu a dýchaciu aktivitu, čím zlepšujú kardiovaskulárne zdravie a celkovú kondíciu. Tieto aktivity zahŕňajú nepretržitý pohyb veľkých svalových skupín počas dlhšieho obdobia. Patrí sem napríklad beh, plávanie, cyklistika či aerobik.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: EK/Eurobarometer, Ministerstvo zdravotníctva SR, Foto: freepik
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies