Kométa, ktorá nebola viditeľná od čias neandertálcov, sa blíži k Zemi: Môže byť najjasnejšia za posledné desaťročia

NETKY.SK • 3 Október 2024, 11:15 • 2 min
Kométa, ktorá nebola viditeľná od čias neandertálcov, sa blíži k Zemi: Môže byť najjasnejšia za posledné desaťročia

Na oblohe sa znovu objavila kométa C/2023 A3 (Tsuchinshan-Atlas), ktorá bola neviditeľná už viac ako 80 000 rokov. Astronómovia predpokladajú, že kométa bude približne 13. októbra viditeľná voľným okom, pričom má potenciál stať sa jednou z najjasnejších komét za posledné desaťročia.

slovakia

left justify in out

Na oblohe sa opäť objavila kométa, ktorú zo Zeme nebolo možné vidieť od čias, keď žili neandertálci, a podľa astronómov by mohla byť viditeľná voľným okom. Kométu C/2023 A3 (Tsuchinshan-Atlas) objavili astronómovia začiatkom minulého roka a predpokladá sa, že sa v súčasnosti nachádza vo vnútornej časti Slnečnej sústavy a je to jej prvá návšteva po viac ako 80 000 rokoch.

Dr. Gregory Brown, vedúci pracovník pre verejnú astronómiu na Kráľovskom observatóriu v Greenwichi, uviedol, že kométa pravdepodobne vznikla v Oortovom oblaku, ktorý sa nachádza za dráhou Neptúna"[Ide o] rozsiahlu, približne guľovitú oblasť okolo Slnka, ktorá je ľadovým pozostatkom formovania slnečnej sústavy," povedal.

Niektorým šťastným obyvateľom južnej pologule a obyvateľom Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) sa už podarilo kométu A3 zahliadnuť a zábery zverejnili na sociálnych sieťach.

Teraz je však kométa v našich končinách. Koncom minulého mesiaca sa najviac priblížila k Slnku a očakáva sa, že približne 13. októbra sa priblíži aj k Zemi. "Pri kométach platí, že čím sú bližšie k nám, k Zemi, tým sú jasnejšie, ale aj čím sú bližšie k Slnku, tým sú jasnejšie. Takže najbližšie priblíženie nemusí byť nevyhnutne najjasnejšie," povedal Brown s tým, že to môže namiesto toho pripadnúť na obdobie okolo 9. októbra.

V tom čase však bude kométa takmer priamo medzi Zemou a Slnkom. Preto, povedal Brown, bude najlepšie ju hľadať niekoľko dní pred a po.

"Kométy viditeľné holým okom sú už aj tak dosť vzácne a táto kométa má potenciál byť jednou z najjasnejších, aké sme za posledných niekoľko desaťročí videli. Takže určite stojí za to ju vyskúšať," povedal. Brown povedal, že je ťažké určiť, ako jasná bude kométa, keď sa priblíži. "Podľa všetkého je už teraz za dobrých podmienok viditeľná voľným okom a je šanca, že sa výrazne zjasní," povedal. "Ale ako jasná? To úprimne nevieme."

Túto konkrétnu kométu spozorovalo v januári 2023 observatórium Tsuchinshan v Číne a potom v Južnej Afrike vďaka programu ATLAS, pričom obe observatóriá jej prepožičali svoje mená. Niektorí nadšenci už kométu označili za "kométu storočia", hoci odborníci varovali pred nepredvídateľnosťou jej jasnosti a sú zdržanlivejší.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian, Euronews, Foto: Reddit / r/astrophotography
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies